Над 25 Общини и седем посолства ще имат щандове на Международното изложение "Културен туризъм", което ще се проведе във Велико Търново. XVIII издание на форума започва на 20-ти април и ще продължи до неделя /23-ти април/ поясни за "Фокус" управителят на Общинската туристическа агенция "Царевград Търнов" Борислав Йорданов. Домакин на проявата отново ще са Изложбени зали "Рафаел Михайлов", а официалното откриване ще е от 11:00 часа.

"След две години на катаклизми в България, Европа и целия свят, туризмът значително се промени. Затова и ние малко изместваме фокуса на форума, като каним да участват местни производители, ресторантьори, винарни от региона, защото искаме да покажем пълния капацитет на Велико Търново като целогодишна туристическа дестинация. Всички те ще се представят в новия панел - "Трапезица - истории за българския вкус". Целта ни е местния бизнес да придобие популярност не само у нас, но и по цял свят", допълва Йорданов.

Програмата предвижда още много конференции, в които ще се включат представители на Министерство на културата и Министерство на туризма. Те, заедно с други специалисти, ще говорят по проблеми теми, свързани с музеите, природните забележителности и сектора като цяло. Местната власт също ще може да изложи своите становища и гледни точки.

"Идеята е да сложим всичко на масата и да се получи дискусия, в която да започнем да изчистваме проблемите и се върнем в темповете, с които работихме преди COVID", обясни още управителят на "Царевград".

Международното изложение "Културен туризъм" e единственият у нас подобен форум в тази сфера. В рамките на борсата общини, туристически организации, фирми и хотели ще представят богата палитра от възможности за приятен, смислен и наситен с впечатления отдих. Изложението предоставя уникалния шанс всеки да се запознае с културата и гостоприемството на близки и далечни дестинации от три континента. Част от борсата ще е и националният конкурс "Чети и пътувай" за специализирани печатни и онлайн издания на туристическа тематика, а изпълнители от Държавна опера Стара Загора ще представят предстоящия летен оперен фестивал "Сцена на вековете".

Международното изложение "Културен туризъм" се организира в партньорство с Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и с подкрепата на Министерството на туризма на Република България.

Луиза ТРАНЧЕВА