Над 210 възрастни хора от Горнооряховска община ще бъдат подкрепени в грижите за дома си през 2023-а. От местната администрация в железничарския град уточняват за "Фокус“, че са успели да получат финансиране за още една година по проекта "Грижа в дома“, който надгражда "Патронажна грижа“. От Общината припомнят и, че дейностите осигуряват социално и здравно обслужване за хора с увреждания, самотно живеещи възрастни хора и такива, които не могат сами да се грижат за себе си. Новото е, че обслужването вече няма да е фиксирано само до 2 часа дневно.

"След 12 април 2023-а всеки, който е ползвал и има необходимост да ползва услуга в домашна среда, ще продължи да го прави. Тези, които имат желание да бъдат включени като нови потребители, ще могат да подават заявления в общината от 12 февруари 2023 година. Новата процедура ни дава възможност да разширим услугата, както с брой потребители, така и с брой предоставящи услугата:“, уточняват от Общината.

Освен, че ще подпомогне нови потребители, проектът ще разкрие и нови работни места. Предвижда се назначаването на допълнителни домашни санитари, медицински сестри, разносвачи за пазаруване на хранителни продукти, лекарства и стоки от първа необходимост.

До момента дейностите обхванаха 118 възрастни от 14 населени места. С "Грижа в дома“ се увеличава капацитетът на услугата почти двойно.

Луиза ТРАНЧЕВА