Над 2000 лица бяха обхванати от проекта "Патронажна грижа +“, който се реализира през настоящата 2022 година, по приоритетна ос "Подкрепа за преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19“ по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“. Проектът предостави интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда на възрастни хора и на лица с увреждания, както и подкрепа за лица ползващи социални услуги. Това стана ясно днес на пресконференция в община Варна с участието на Коста Базитов – зам.-кмет, Таня Василева - директор на дирекция "Социални дейности“, Ивелина Кирилова - ръководител на проекта и екипът, участващ в реализирането му.

Проектът се реализира в две направления.

По първото направление - патронажна грижа, екип от специалисти и помощен персонал с обща численост 44 човека осигуриха здравно-социални услуги за 512 лица – хора с увреждания, възрастни хора в невъзможност от самообслужване и лица поставени под карантина.

По второто направление са изпълнени мерки за опазване на здравето на 1 091 потребители на социални услуги - домове за стари хора, центрове за настаняване от семеен тип, центрове за социална рехабилитация и интеграция и други. За предоставянето им са били ангажирани 434 души персонал. Закупена е допълнителна компютърна техника – 65 лаптопа и 9 настолни компютъра, за предоставяне, при необходимост, на услугите дистанционно. 

Настоящият проект осигури устойчивост на предлаганите до този момент услуги по друг проект - "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания на територията на община Варна - Компонент 2". През 2023 година, грижата за уязвимите групи ще продължи и с нов проект, по който Община Варна вече е одобрена, обясни Кирилова.