Заместник-кметът на Община Разград с ресор "Хуманитарни дейности" Елка Неделчева присъства на старта на кампанията на Български червен кръст за раздаване на хранителни пакети на над 2000 нуждаещи се жители на общината.

За пръв път това са случва в по-голямо помещение в централната част на града, където е по-удобно за бенефициентите на Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021-2027, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. Мястото, където се раздават пакетите, е предоставено на БЧК за тази цел от Община Разград. Директорът на Секретариата на БЧК д-р Милена Кехайова благодари за партньорството на Община Разград в подобряване на логистиката за реализация на програмата.

Заместник-кметът Елка Неделчева увери, че ръководството на Община Разград е насреща при подобни инициативи и се радва, че може да помогне в реализацията на добрите дела в подкрепа на нашите съграждани. Неделчева пожела и повече доброволци, които да се включват в инициативите на БЧК.

Раздаването на хранителни пакети по Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021-2027 продължава до 31 май. Хранителните пакети съдържат 15 вида продукти: олио, ориз, брашно, захар, леща, спагети, лютеница, конфитюр и 7 вида консерви – зелен фасул, зрял боб, домати, грах, гювеч, пиле фрикасе и риба. По-големите семейства получават по-големи пакети. Право да получат тази помощ имат хора с висока степен на уязвимост. Списъците се изготвят от Дирекциите "Социално подпомагане“, включват хората, които са получили енергийна помощ, както и тези, които са надвишили тази възможност, но имат ниски доходи, семейства с деца с увреждания, многодетни семейства, пострадали при форсмажорни обстоятелства и други.

В хода на реализацията на програмата за намаляване на социалната уязвимост се предоставят и мерки, свързани със здравословния начин на живот като измерване на кръвното налягане, даване на съвети за здравословен начин на живот и за поведение при екстремни ситуации.

Предвижда се и втори транш на програмата, в който ще се раздават хигиенни пакети – материали за хигиена на дома и личната хигиена, както и допълващо месни консерви.

Общо в цялата Разградска област ще бъдат подпомогнати 10 527 човека, като хранителните пакети са общо 142 тона. От БЧК уточняват, че пакетите може да се получат и от упълномощен с генерално пълномощно или с бланка, която се намира в обекта, в който се раздават помощите.