Над 200 възстановчици от пет държави пристигат в Свищов за XVII фестивал "Орел на Дунава“. Мотото на първия и най-стар античен форум не само у нас, но и на Балканите през 2023-а ще е "Рим и варварите. Разделяй и владей!“, предаде кореспондент на "Фокус“. През тази година той ще се случи в началото на юни – между 9 и 11.

Част от програмата с основните акценти и изненадите, които очакват публиката, разкриха във Велико Търново един от организаторите на фестивала и председател на Съвета по туризъм в Свищов гл. ас. д-р Стефан Проданов и уредника в Историческия музей на дунавския град д-р Марин Маринов.

Най-голямата битка – между римляните и обединената армия на даки и сармати ще бъде в събота вечерта, от 21:00 часа.

"Ще бъде впечатляващо и зрелищно шоу. В нея ще има най-много участници в сравнение с предишни години и те ще представят най-много племена и общности, с които е воювала Римската империя през късноримския и ранновизантийския период по нашите земи. И по-специално край Нове, който е бил и един от основните епископски центрове на късната античност. Ще бъде вълнуваща комбинация от траки, даки, сармати, готи, хуни и за пръв път зрителите ще видят обединени и воюващи заедно толкова племена“, разказва арехологът Марин Маринов.

Всичко това ще се случи край античния град Нове.

За XVII издание на фестивала в Свищов пристигат едни от най-големите и авторитетни групи за възстановки от страната и чужбина – от Италия, Великобритания, Румъния, Сърбия.

Официалното откриване ще е в петък от 20:25 часа в центъра на Свищов /в градинката пред Първо българско народно читалище "Еленка и Кирил Д. Аврамови“. Огънят на фестивала ще бъде запален в 10:00 часа в събота.

В програмата са предвидени още ритуал по полагане на военна клетва, по време на който ще бъдат въведени във войската легионерите – новобранци. Ще има още гладиаторски битки, огнено шоу. Всички ще могат да се потопят в епохата в периода I – VII век и в атмосферата, пресъздаваща бита, занаятите и забавленията на живелите римляни и племена по тези земи. Ще танцуват нимфи, на място ще се правят римски гримове и прически като на матрони, видът на който е запазен от намерените каменни пластики. Виртуозна конна езда ще представи група "Багатур“, ще можем да видим и как е бил назначен префекта на Нове, ще има състезания за сила и бързина, настолни игри, тракийски мистерии и още много атракции.

В римския лагер ще бъдат пресъздадени древни занаяти като ковачество, сарачество, дърводелство, грънчарство. Туристите ще могат да опитат и римска кухня, като този път готвачите ще ни изненадат като приготвят древни и съчетани със съвременен вкус рецепти.

Дамите ще могат да се потопят в епохата като се гримират или си направят прическа в специални "изнесени антични студия“.

Луиза ТРАНЧЕВА