Повече от 200 дружества са подали годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци за 2022-а година. Това съобщават за "Фокус“ от Териториалната дирекция на НАП в старата столица, като уточняват, че началото на кампанията за обявяване на проходите на юридически лица, е било 1 март.

Крайният срок да се декларира и плати корпоративния данък е 30 юни. От НАП припомнят, че в това число влизат налозите върху разходите, приходите на бюджетните предприятия, както и тези върху дейността от опериране на кораби. Декларациите се подават изцяло онлайн през Портала за електронни услуги на НАП, достъпен с  квалифициран електронен подпис (КЕП).

Физическите лица, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, също подават годишните си данъчни декларации до 30 юни 2022 година. 

До края на седмицата в Портала за е-услуги на НАП ще е достъпна и електронната предварително попълнена данъчна декларация за облагане на доходите на физически лица. Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или КЕП, ще могат да се възползват от въведената информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, някои доходи от наем, получени суми от продажби в Интернет, данни за закупен стаж и информация за прехвърляне на превозно средство и др.