Над 200 деца се включиха в урок за гората във Велико Търново. Събитието, което е част от Седмицата на гората, която продължава до 9 април, се проведе в парк "Марно поле". От Северноцентрално държавно предприятие уточняват за "Фокус", че именно горската педагогика е основен акцент в тазгодишните прояви, посветени на Празника на лесовъдите.

Заниманията в старата столица започнаха в ПМГ "Васил Друмев" с 30 ученици от 9-ти и 10-ти клас, които залесиха пет фиданки от червен дъб в двора на училището. Освен това специалисти разказаха на младежите за лесовъдската професия, за различните видове сечи и защо са необходими, както и за много други дейности, свързани с тяхната работа.

Инициативата за представяне на лесовъдската професия продължи в парк "Марно поле", като там се включиха децата от 1-ви до 4-ти клас от ОУ "Димитър Благоев". Забавните образователни игри привлякоха вниманието на много случайни минувачи, които с охота се включиха в заниманията. Малчуганите имаха възможността да се запознаят с различните животински видове, населяващи гората, както и видовете дивеч. Научиха как да пазят природата от замърсяване и какви са ползите от разделното събиране на отпадъци. Огромен фурор и много веселие предизвика играта, симулираща гасене на горски пожари. Малките пожарникари умело "гасиха" своеобразните пламъчета, като ги събаряха с плетени топчици с формата на капка вода. Освен с хубави спомени, те се прибраха вкъщи и с ръчно изработени картички и медальони от естествени материали.

Всички участници получиха фиданки от черен бор, произведени в разсадника към ДГС Горна Оряховица, които да залесят в домовете си или на друго подходящо място.