Над 20 000 зрители от страната и чужбина съпреживяха магията на класическото музикално изкуство  в неповторимата атмосфера на Велко Търново по време на тазгодишното издание на Летен оперен фестивал "Сцена на вековете“. Организаторите на проявата припомнят за Агенция "Фокус", че богатата и разнообразна програма, и високите оценки на публиката нареждат културния форум сред едни от най-престижните летни арт събития в страната.

В основната програма най-новите заглавия от своите репертоари представиха оперните театри от Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора и Драматично-музикален театър "Константин Кисимов“ - Велико Търново. Зрителите горещо аплодираха оперите "Ернани“ от Джузепе Верди и "Ромео и Жулиета“ от Шарл Гуно, танцовата мистерия "Сънят на Пилат“ по музика на Стефан Димитров, сюрреалистичната танго опера "Мария от Буенос Айрес“ от Астор Пиацола, балета "Ана Каренина“ по музика на Чайковски и театрално-музикалния спектакъл "Амадеус“.  

Истински фурор предизвика гостуването на реномирания камерен оркестър на двореца Шьонбрун. Виенските музиканти  изнесоха два концерта под звездното небе на крепостта Царевец в началото на август и от старата столица дадоха старт на световното си турне по повод 200-годишнината на Йохан Щраус.

За втора поредна година в рамките на фестивала имаше програма за детска и младежка аудитория "Сцена на вековете – Поглед към бъдещето“. Свои спектакли представиха Балетна школа "Класика" при Народно читалище "Надежда - 1869" -  Велико Търново, "Боб-Бон Мюзик“ и за първи път - великотърновската трупа VirginiaBallet.

В съпътстващите концерт news pic 2
©
и публиката се наслади на изпълнения на Веско Ешкенази и Плевенската филхармония, Симфониета - Враца и на проекта "Една нощ в операта с музиката  на   QUEEN“ на Държавна опера Пловдив.

VII Летен оперен сезон "Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионалния исторически музей и Общинска туристическа агенция "Царевград Търнов“ под патронажа на Министъра на културата на Република България смедийното партньорство на Българска телеграфна агенция, Българско национално радио,  Фреш Радио Груп, в-к "Борба“, в-к "Янтра Днес“ и Общинско радио Велико Търново.

Фестивалът е най-мащабния и дългогодишен културен проект в Старата столица, който води началото си от 1985 година  и е носител на престижния лейбъл "Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ /EFFE LABEL/.