Над 1700 изпълнители от цялата страна идват в Арбанаси за XII Национален фолклорен фестивал "Насред мегдана“. Състезанието ще се проведе на 10 и 11 юни, като участниците ще се представят на открита сцена в центъра на селото, предаде кореспондент на "Фокус“.

И този път категориите ще са две – автентичен и обработен фолклор.

Ще бъдат раздадени близо 40 награди, като ще бъдат отличени най-добрите в различните кръгове, но и в различните възрастови категории, ще има призове и за най-добре запазена автентична народна носия и за традиционно облекло.

Най-малкият участник ще е 4-годишната София Смилянова от Детско-юношески танцов ансамбъл "Търновче“, а най-възрастния – 87-годишния Рою Роев от Народно читалище "Св. св. Кирил и Методий“ - село Тополи, община Варна.

Изпълненията ще бъдат оценявани от професионално жури с председател проф. Д-р Мария Иванова, етнолог от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“. В състава му влизат още Светла Караджова – диригент на квартет "Славей“, Йордан Иванов, хореограф, Ваня Вакари, народна певица и доц. Митко Димитиров от катедра "Музика“ при ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“.

Участниците и публиката ще могат да се насладят на седем интересни и разнообразни обичая, десетки песни и множество традиционни танци.

Освен това занаятчии от цялата страна ще демонстрират различни техники за правене на бижута, дървопластика, плетене, изработка на носии. Ще се предлагат и храни от всички краища на България. .

Организатори на Национален фолклорен фестивал "Насред мегдана в Арбанаси“ са НЧ "Иларион Драгостинов – 1897" - село Арбанаси, Община Велико Търново и Кметство Арбанаси.