Повече от 170 хиляди заети и безработни лица в страната ще имат възможността да се включат в обучения, финансирани с европейски средства, за дигиталната грамотност, квалификация и преквалификация, придобиване на  "зелени“ умения, "меки“ и преносими умения. Това стана ясно по време на информационна среща на тема "Умения за бъдеще“, проведена днес от Областен информационен център – Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Срещата беше част от общата кампания на мрежата от 27 областни информационни центъра. Събитието се провежда по повод на Европейската година на уменията (2023 г.), по време на която в целия Европейски съюз се провеждат проведат множество събития, целящи да се помогне на хората да придобият необходимите умения за качествени работни места, а на компаниите – да се справят с недостига на умения.

В продължилото два часа събитие участие взеха представители на обучителни организации, Дирекция "Бюро по труда“ – Кюстендил, читалища, студенти, младежи. Управителят на ОИЦ – Кюстендил, Любомира Велинова, представи основни инициативи на ЕС подкрепящи развитието на умения. Акцентът беше върху възможностите на  Програма за развитие на човешките ресурси (ПРЧР) 2021 - 2027 г., по която са предвидени обучения за подобряване на достъпа до пазара на труда на безработни и неактивни лица, квалификацията и преквалификация на заети лица в риск от загуба на работа вследствие на преструктуриране на икономиката, дейности за преодоляването на дисбаланса между наличните и необходимите за работодателите умения и за развитие и насърчаване процесите по учене през целия живот. Отделен приоритет е обособен за насърчаване на младежката заетост.

13 900 работещи на трудов договор извън държавната администрация ще могат да се включат в обучения за придобиване/ повишаване на професионалната квалификация, ключови компетентности, дигитални умения, вкл. и за напреднало и високоспециализирано ниво. Това е предвидено по процедура "Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица“, която се очаква да бъде обявена през месец август и ще се изпълнява от Агенцията по заетостта. За август е планирана и процедура "Дигитални умения“, която е за безработни и неактивни лица. Предвидената за месец юни процедура  "Адаптирана работна среда“, е в помощ на предприятията за посрещане на новите предизвикателства, свързани с осъществяването на прехода към климатично  неутрална икономика и променящите се модели на  работа.

Във втората част на срещата д-р Ирина Йовчева, университетски преподавател в Колеж по мениджмънт, търговия и маркетинг в гр. София, разясни какво представляват "зелените умения“, какво включват дигиталните и STEM умения, кои са основните "твърди“ и "меки умения“, които са изключително важни за работодателите при наемане на служители. В последвалата дискусия се включиха представителите на  център за професионално обучение и Дирекция "Бюро по труда“ – Кюстендил, които представиха своя опит в работа си с обучаеми, търсещи и предлагащи работа, срещаните трудности и възможните перспективи.

Венцеслав ИЛЧЕВ