Над 165 хиляди евро от незаконен превоз на пътници към и от Европа иззеха при спецакция в Стражица. Операцията е проведена от Сектор "БОП“ – Велико Търново, под наблюдението на Окръжна прокуратура – Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Наблюдаващият прокурор Радослав Братанов уточни, че са иззети още 7 хиляди лева, конфискувани са и осем микробуса, ползвани за транспорт на пътниците.

"Във връзка със събраната от Сектор "БОП“ информация е образувано и досъдебно производство – за изпиране на пари и за незаконен превоз на пътници. Била е създадена стройна организация. Всяка седмица от България са тръгвали по три микробуса, които са карали хора до Германия и Холандия, както и до държави по тази линия“, обясни Братоев.

Пътниците са плащали по 120 евро към Европа и по 100 евро в обратна посока.

Обвинения са повдигнати на пет лица – на четири за пране на пари и за незаконен превоз, а на петото – само за незаконен превоз на пътници. Мерките на четиримата са за гаранция от 10 хиляди лева, като на един от тях тя е намалена на 2 хиляди лева. Петият е с мярка "подписка“. Обвиняемите не са криминално проявени и между част от тях има роднински връзки. Сред тях има безработен и пенсионер.

Костадин Костадинов, началник на СБОП – Велико Търново, поясни, че групата е действала от 2018 година, като приходите от тогава възлизат на седем-цифрена сума.

Луиза ТРАНЧЕВА