Над 160 млн. лв. са инвестициите, направени във Великотърновска област в периода 2017-2021 година. С тях са ремонтирани пътища, улици, ВиК структура, площади, детски градини и училища във всички десет общини от региона, поясни Даниел Панов, кмет на Великотърновска община и председател на Националното сдружение на общините в Република България на пресконференция с журналисти, предаде кореспондент на "Фокус“. Панов уточни, че 28,2 млн. лв. от тези пари са били държавно финансиране, получено само от Община Велико Търново. Те са вложени във ВиК ремонти в стария град, реконструкция на свлачище пред крепостта Царевец, ремонт на над 10 улици в града, изграждане на нови мостове, ремонт на спортни съоръжения и други.

"Правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов бе национално отговорно, подпомагаше всички общини, независимо от коя партия е издигнат кметът. Инвестираха се средства във всеки един ресор. Сега са забравени всички важни проекти както за региона, така и за Северна България – АМ "Хемус“, АМ "Русе – ВТ“. Това е пагубно не само за икономиката на Велико Търново, но и за цяла Северна България“, допълни още Панов.

В днешната пресконференция се включиха още кметовете на ГЕРБ от Великотърновска област – тези на общините Горна Оряховица, Лясковец, Свищов и Елена. Всички те подкрепиха думите на инж. Панов, че двата основни проекта, които трябва да се реализират, да за може регионът да върви напред са изграждането на АМ "Хемус“ и главния път Русе – Велико Търново. Освен това призоваха и политиците да мислят трезво и да направят всичко възможно, за да има страната ни редовно правителство, което да е с ясно изразена подкрепа и да има ясни приоритети.

Кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев припомни, че в последните две години общините са работили в пълен хаос, тъй като не са имали възможност да планират дейността си заради липсата на държавен и местен бюджет в началото на годината. Към думите му се присъедини и кметът на община Лясковец Ивелина Гецова, която определи настоящия мандат, в който приключва през есента, като мандат на "безвремието“.

"Моето усещане за този мандат е, че времето за местната власт е спряло. Като започнем от 2020-а с настъпването на COVID и стигнем до 2022-а с неспирния кръговрат от избори. Липсата на стабилно управление в държавата води до липсата на строги правила при управлението както на държавата, така и на общините, а това води до липсва на планираност. Това на практика означава, че кметовете не могат да работят спокойно“, допълни Гецова.

Кметът на Свищов Генчо Генчев обясни, че в последните четири години тотално са се загубили връзката и диалогът между местната власт и държавата.

"По времето на ГЕРБ ние знаехме при кого да отидем, пред кого да поставим въпроса, да начертаем срокове и да ги изпълним. Тук задаваш едни въпроси, но отсреща няма кой да ги чуе. Пращахме едни справки и писма, но виждаме, че две години само анализирахме, без конкретни резултати от тези анализи. Ако не бяха българските общини на местата си с опита, който имат, държавата нямаше да се справи с последните две години“, посочи още Генчев.

Кметът на Елена Дилян Млъзев призова депутатите да са разумни.

"Трябва ни разум, трябва ни предвидимост, трябва ни силна централна власт, която да се изразява в работещ парламент, работещо редовно правителство с ясна политическа подкрепа, които да работят - правителство, парламент и местна власт в единство, в синхрон и да си решават проблемите, не да се търси някакъв реваншизъм“, каза още той.

На въпроса какво ще се случи с държавата при едни нови предсрочни избори кметът на Велико Търново и председател на НСОРБ Даниел Панов отговори, че работата както на националната, така и на местната власт отново ще спре за период от 2 или 3 месеца, което ще е пагубно. Той призова политиците да забравят партийните си пристрастия и да мислят за народа.

В събитието се включиха още Димитър Николов и проф. Костадин Ангелов, народни представители на ГЕРБ от Великотърновски многомандатен регион, които подкрепиха думите на кметовете, но не изразиха особена надежда за съставянето на ново правителство.

Луиза ТРАНЧЕВА