Общинският съвет (ОбС) на Добрич предстои да одобри на редовното си заседание във вторник Програмата за капиталови разходи на Община Добрич за 2023 г., предаде репортер на Агенция "Фокус". Заложени са  15 174 320 лева, като те включват собствени бюджетни средства, целева субсидия и средства по проекти.

Над 5 430 хил. лв. са предвидени за втори, трети и четвърти етап от изграждането на битова канализация в кв. "Рилци". Над 8 200 лв. са средствата за авторски надзор по изграждането на Клетка 2 на Регионалното депо за битови отпадъци край с. Стожер.

Около 52 700 лв. са средствата във функция "Социално осигуряване, подпомагане и грижи". Предвидено е внедряване на болнична повиквателна система за Дома за стари хора. 9 500 лв. са предвидени за видеонаблюдение на Синята стая, която ще започне да функционира към Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни. 100 хил. са заложени за реконструкция на вътрешно-разпределителна водопроводна мрежа в кв. "Рилци" от първия етап на проекта.

230 640 лв. са предвидени за основни ремонти и оборудване на Центъра за защита на природата и животните. Планирани са два основни ремонта - на покрива на един от подслоните и на боксовете за кучета в общинския приют за безстопанствени животни. Ще бъдат изградени 3 детски площадки за игра и забавления в различни жилищни квартали, още една площадка в градския парк, специализирана за деца с определени потребности, и  детска площадка за обучение по безопасност на движение по пътищата в ДГ №25. 

Повече от 46 хил. лв. са планирани за изграждане на ограда на Гробищния парк. Над 8 239 хил. лв. ще бъдат инвестирани по проекти с различна насоченост - интегрирана система на градския транспорт, обновяване на културна инфраструктура, прилагане мерки за енергийна ефективност и др. 

Гражданите могат да се запознаят с всички детайли по проекта на капиталлова програма на сайта на общината. Редовното заседание на ОбС е на 31 януари от 9:00 ч. Сесията може да се проследи присъствено или онлайн.

Жулиета НИКОЛОВА