15 254 лева са събрани по време на акции на благотворителния Коледен базар във Варна, съобщават от на "Българска Стрийт Фууд Асоциация" /БСФА/, която заедно с "Фермерски пазар–Варна" са организатор на събитията.

От тях  2536 лв. са събрани от "Улицата на готвачите", които са дарени в подкрепа на социалната кухня към храма "Св. Архангел Михаил“ за хора в нужда. Събитието бе организирано съвместно с БСФА, "Фермерски Пазар- Варна" и подкрепено от Международния френски лицей "Шарл Перо", "FoodObox" - София , IV Езикова гимназия "Фредерик Жолио - Кюри" и CUBO.

4140 лв са събрани по време на базар, организира на 17-ти и 18-ти декември от Комитета по човешки права и мир към АСМБ-Варна. Със средствата са закупени медицинска апаратура и консумативи за Дома за медико-социални грижи във Виница - вертикализатор, тоалетен стол за деца с увреждания, антидекубитални дюшеци и назални катетри за кислород за недоносени деца.

Доброволците от Фондация "Въздигане" са събрали от своя щанд за периода от 11-ти до 22-ри декември 2 183лв., които ще дарят за възстановяване на църквата в Средно село. Успех постигна и кампанията за събиране на капачки "Аз вярвам и помагам“, която също участва в коледния базар в дните 10-11 и 17-18 декември. За периода с подкрепата на граждани е събрана сумата от 6395 лв.

Целта за 2023 г. да бъде събрана сумата от 500 000 лв. за закупуване и даряване на първия в България мобилен пункт за кръводаряване; за неонатална линейка за новородените бебета в СБАГАЛ "Проф. Д-р Д. Стаматов - Варна";  за животоспасяваща медицинска апаратура и оборудване на най-голямото отделение по детска хирургия в Североизточна България в МБАЛ "Св. Анна". Очаква се да бъде обявена и сумата от акция "Жълти стотинки", чийто отчет на събраните средства е свързан с броенето на монетите от страна на банката.

Организаторите от "Българска Стрийт Фууд Асоциация" и "Фермерски пазар–Варна" благодарят на Община Варна за поредната подкрепа за техни събития.