Над 1200 храста и цветя, както и около 20 дръвчета са засадени около различни къщи и в междублокови пространства във Велико Търново само през 2022-а година. Всички растения са раздадени безвъзмездно от Общината в рамките на програмата "Моята градинка“. Одобрените кандидатури са били 23, малко повече се очакват през тази година, заявява за "Фокус“ Зорница Кънчева от Отдел "Околна среда“ в местната администрация.

"Моята градинка“ е проект, който се реализира успешно в града от 11 години. Чрез него хората получават безплатни цветя, дръвчета и храсти, с които облагородяват районите, в които живеят. Така Общината стимулира търновци сами да направят града по-красив и приветлив.

"Смятам, че е много добре да има такива инициативи във всички общини, защото не трябва да се чака някой друг да направи всичко. При положение, че Общините могат да отделят средства и да купят подходящи за градска среда растения, това ми изглежда доста добър вариант“, обяснява Костадин, който е участник в програмата. Той допълва и, че това обединява съседите, защото всеки допринася с нещо – едни садят, други косят, а трети – поливат.

От Община Велико Търново пък отчитат, че хората пазят повече това, което сами са направили.

"Идеята на програмата е хората със собствен труд да засадят растителност, която да опазят. Практиката показва, че това, което общината засади със своите работилници не се пази толкова от гражданите, колкото това, което те правят сами“, обяснява Зорница Кънчева.

Приемът на заявления за участие в програмата през 2023-а приключи. Одобрените ще станат ясни до края на март, а растенията ще получат през април.

Луиза ТРАНЧЕВА