Над 1200 души на година обслужва единственият Ядрено-магнитен резонанс във Великотърновска област. Апаратурата е в отделението по образна диагностика на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“. Освен пациенти от региона, от модерната техника се възползват и хора от съседни области.

"Ядрено-магнитният резонанс в нашата болница отговаря на всички съвременни изисквания за извършването на всякакъв тип магнитно-резонансни изследвания. Магнитно-резонансното изобразяване /магнитно-резонансната томография/ представлява неинвазивно изследване на почти всички органи на човешкото тяло. Използва се силно магнитно поле 1,5 Т, радио честотни вълни и компютъризиран софтуер, които ни позволяват да се получат детайлни образи на вътрешните структури на тялото. Магнитно-резонансното изобразяване не използва йонизираща радиация за разлика от конвенционалните рентгенови изследвания и компютърната томография, което прави методиката изключително подходяща за скрининг и профилактика. За малките ни пациенти и тези с клаустофобия, осигуряваме анестезиологична помощ“, пояснява д-р Димитър Казаков, началник на отделението по образна диагностика.

След промени в здравното законодателство всеки един лекар може да издава направление за Ядрено-магнитен резонанс. Това значително облекчава процедурата и дава много по-лесен достъп на нуждаещите се пациенти до високоспециализираното изследване.

"До скоро се налагаше пациентите, които се нуждаят от Ядрено-магнитен резонанс, да минават през комисия и одобрението на НЗОК. Сега процедурата е облекчена и дава възможност по преценка на лекуващия лекар, пациентите да получават направление за изследването“ , допълва още д-р Казаков.

В областната болница се извършват изследвания както с направление, така и чрез заплащане.

Необходимо е предварително записване на телефон 062/ 52 66 06.