Над 11 000 тона компост се получават от преработката на естествените коледни елхи и други зелени отпадъци всяка година в София, съобщиха от Столична община. От СО призовават след празниците вече непотребните дръвчета да се оставят до контейнерите за смет. Антонио Марков е технолог в инсталацията за биологично третиране на отпадъци на площадката "Хан Богров“. Работата му е да се грижи затова иглолистните дръвчета от Коледа да намерят своето предназначение и след празниците. Инсталацията събира дървесина и листа през всички сезони.

"Тук постъпват зелените отпадъци от парковете и градинките на Столична община и се подлагат на процеса компостиране“, обясни той.

Така се създава полезна за растенията тор, която е подобрител на почвата и функциите ѝ. Благодарение на тази технология времето за компостиране на дърветата в естествена среда се намалява от 10 години на 10 седмици в инсталацията. Решение има и за живите дървета, от които сме решили да се освободим – помощ може да се потърси от еколозите на общината.

"Екологът ще ни каже къде почвата е най-подходяща за съответния растителен вид“, обясни общинският съветник Симеон Колев.

Столичната община продължава своята инициатива за безплатно предоставяне на компост. Всеки софиянец, който желае да получи 10 кг висококачествен компост, може да го направи на място в инсталацията "Хан Богров", като компостът се получава срещу бележка за платена такса смет.

Преработеният компост се използва за наторяване на софийските паркове и градинки. А всеки желаещ може да се сдобие безплатно с 10 килограма от тази тор срещу предоставена бележка за платена такса смет.