Повече от 109 000 пространствени кубически метра дърва за огрев са получили 15 624 домакинства в обхвата на "Северноцентрално държавно предприятие“ – Габрово /областите Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград/. Количествата са за периода от началото на годината до 12 декември. От институцията уточняват за "Фокус“, че реализираните продажби представляват изпълнение на 96% от планираните за годината количества. С предимство са предоставени дърва за огрев на включените в списъци желаещи, както и правоимащите лица с издадени заповеди за социално подпомагане. Двойно по-висок е интересът към дървата за огрев през 2022 г., спрямо предходната. За сравнение, през 2021 година териториалните поделения на СЦДП-Габрово са реализирали продажба на 59 003 пр. куб. метра, а изпълнените заявки до 12 декември 2022-а представляват 186 % от реализираните продажби за цялата 2021 година.

808 домакинства са подсигурили отоплението си с 6 279 пр. куб. м. от ДГС Горна Оряховица. 4 597 кубика са реализирали горските от ДЛС "Росица“ - Севлиево. 3 009 пр. куб. м. са предоставени на 439 домакинства в обхвата на ДГС "Тутракан“. За пръв път списъци от кметовете на населени места за предоставяне на дърва за огрев на физически лица са подадени от общини, в които традиционно местното население се снабдява с дърва от частни фирми. От услугата са се възползвали 361 домакинства в обхвата на ДГС "Болярка“ - Велико Търново, 364 домакинства в обхвата на ДГС Свищов и 284 от ДГС Елена. Най-слаб интерес към услугата е заявен към горските стопанства в Силистра, Габрово, Буйновци, Бяла (русенско) и ДГС Плачковци.

СЦДП-Габрово и териториалните му поделения са в постоянен контакт с кметовете на населени места, от които има подадени списъци и тези, които предстои да подадат.