Национален фолклорен събор РИТЪМЪТ на БЪЛГАРИЯ ще се проведе от 22-ри до 25-ти септември в Ловеч, съобщават от Общината. Съборът за четвърта поредна година е включен в Културния календар на Община Ловеч.

 

По традиция на открита сцена в двора на Казармата на  ще прозвучат  изпълнения на над 100 самодейни формации и индивидуални изпълнители, автентичен фолклор, народни танци, песни и обичаи.

Ще видим типично Ловешкия обичай "Кумичене,  Обичай "Джамал“ от с. Славяни, Коледарски групи от Ябланица и Баховица, възстановка на родопска сватба , надиграване на най-добрите танцьори .

Ловешките улици ще бъдат изпълнени от танцьорите от НЧ Бяла Анаста 2016 облечени в народни носии, заедно с Представителен общински духов оркестър през втория ден на събора. Парадът ще завърши с концерт и много общи хора на сцената.

За първа година фестивалът дава възможност съставите да се изявят и с  конкурсен характер. Очакват се над 1000 самодейни изпълнителя и гости от цяла България от всички фолклорни жанрове. Богата и разнообразна програма от народни песни и танци в събота и неделя.

За вечерни концерти са поканени едни от най-актуалните фолклорни изпълнители: Квартет "Славей“, Здравко Мандаджиев, Станислава Димитрова – Съни, а Националния празник 22-ри септември ще бъде отбелязан с концерт на Христо Косашки и ТФ "Балкански огън“.

Предвидени са павилиони  майстори на народни занаяти с демонстрации, както и шатри за лакомства,  храна и напитки.

Организатори са НЧ "Бяла Анаста 2016“, НЧ"Напредък - 1920 г." и Модна къща "Перлита“.