1113 заявление за отпускане на еднократна финансова помощ за първокласници са постъпили досега в Регионална дирекция "Социално подпомагане“-Враца, като от тях 1091 са одобрени. Това съобщи за радио "Фокус“ директорът на институцията в областния град Мария Търнавска. Тя уточни, че подадените заявления за осмокласници, които също имат право на тази финансова подкрепа, са 1046, а одобрените молби досега са 1028.

 "Размерът на еднократната помощ е 300 лв. и се отпуска независимо от дохода на семейството. Сумата се изплаща на два пъти, като 50 на сто от нейния размер се изплаща след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът се изплаща в началото на втория учебен срок“, посочи Мария Търнавска.

Тя уточни, че помощта се възстановява от родителите, ако ученикът допусне в рамките на един месец от учебната година пет неизвинени отсъствия и не продължи обучението си през втория учебен срок. Крайният срок за подаване на еднократна помощ за първокласници и осмокласници е до 15 октомври 2022 г.

Росица ВАЛЕНТИНОВА