Горна Оряховица е домакин на 17-я Международен фолклорен фестивал "Раховче“ и 19-я Национален детски фестивал на изкуствата "Раховче“. Началото на двете прояви постави годишният концерт на съставите при Народно читалище "Братя Грънчарови – 2002“ , предаде кореспондент на "Фокус“. На сцената се представиха всички групи на Детската фолклорна студия "Раховче“, Фолклорна компания "Сидер войвода“ и Клубът за народни хора "Фолклорна броеница“. В края на концерта бяха връчени благодарствени грамоти на абитуриентите и дългогодишни танцьори Симона Руневска, Мартина-Теодора Пенчева и Любомир Райков. Тези деца са България, обърна се емоционално към публиката главният художествен ръководител на съставите Иван Иванов. Той благодари за добрата съвместна работа на колегите си хореографи Румяна Русева и Стелиян Кънчев.

Фестивалът продължава с концерти и днес. Тази година международното участие е на танцьори от Полша, Словакия, Молдова и Румъния. Над 1000 участници общо ще излязат на сцената на Летния театър в дните до събота. Маратонът започва тази вечер от 18:00 часа с дефиле на гостуващите състави и домакините от ДФС "Раховче“ в пешеходната зона на пл. "Георги Измирлиев“.

Организатори са НЧ "Братя Грънчарови-2002", Община Горна Оряховица и Министерство на културата, а входът за всички прояви е безплатен.