101 килограма Балкански пъстърви заплуваха във водите на софийската част на р. Искър след "Панчарево" през отминалия уикенд. Тя беше закупена от новото сдружение "Искър-София" и пусната от негови членове и десетки доброволци.

Рибките са все още малки, но риболовци вече споделят във Facebook страницата на сдружението, че са изключително борбени.

Напомняме, че в тази част на реката балканската пъстърва е в режим "хвани-пусни" и всяка уловена риба трябва да бъде връщана във водата.

Ето какво написа и един от администраторите на Facebook страницата на сдружението:

Отмина и второто организирано събитие от Сдружение "Искър-София“, а именно зарибяването със 101 кг. Балканска пъстърва (от стопанството ни подариха 1 кг).



Какъв ден само, тръгване от София в 5:00 часа, 6 часа пътуване до Настан и обратно. След това много положително настроени риболовци, въоръжени с кофи и кепчета, редящи се за риби, които да пуснат в реката. Толкова много хора имаше, че хората не можеха да пуснат повече от десетина риби на човек.


Това зарибяване е резултат, само и единствено на общите усиля на всички риболовци, които станаха членове на Сдружение "Искър-София“. Чрез заплащане на членски внос в размер на 50 лв. ние имаме достатъчен бюджет за зарибяване. Рибите струваха точно 3000 лв., а транспорта им 350 лв. За двата разхода имаме фактури на името на сдружението.

Имаше представител на ИАРА, който състави протокол за зарибяването, а ние от наша страна му предоставихме Декларация за произход на рибите и Ветеринарно медицинско и така всички законови изисквания бяха изпълнени.


Членовете на затворената група Искър-София вече знаят, че следващото ни зарибяване ще бъде на 22.04.2023 г. с риби, които ще са между 120-200 грама.


След зарибяването, имахме възможност да поговорим за възможните варианти за опазване на вече зарибените риби. Това ще ни бъде една от най-трудните задачи, но вярваме, че чрез общи усилия рано или късно ще успеем да се справим.


Ако харесвате това което правим, може да станете член на Сдружението чрез подаване на Заявление и заедно да продължим да правим подобни инициативи и в бъдеще.