Над 10 хиляди великотърновци са потърсили информация за здравноосигурителния си статус през 2022-а. Това съобщават за "Фокус“ от Териториалната дирекция на НАП. От там уточняват, че и през миналата година е спазена традицията посещенията в Приходната агенция да са повече през летните месеци. Близо 3 хиляди са били данъкоплатците, които са поискали да узнаят дали са здравно осигурени или да си платят здравните осигуровки, през месеците юни, юли и август. Средното време за обслужване на един клиент е между 4 и 8 минути.

Здравната вноска за гражданите, които сами внасят задължителните си здравни осигуровки  и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, остава в размер на 28,40 лева и през 2023-а.

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7, припомнят от териториалната дирекция. Това може да се случи електронно с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или КЕП, чрез портала за електронни услуги или в офиса на приходната агенция по постоянен адрес.

Здравноосигурителните права на гражданите се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Прекъснатите права се възстановяват, при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца.