От старта на данъчната кампания през януари на текущата година до момента, НАП е възстановила надвнесен данък в размер на 1 041 049 лева на общо 1593 добруджанци. Това съобщиха от офис-Добрич на Териториалната дирекция на НАП-Варна. Тези добруджанци са ползвали правото си на данъчно облекчение за деца и за деца с увреждания, за намалена работоспособност, облекчение при доброволно осигуряване и застраховане, облекчение за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, дарения и данъчно облекчение за млади семейства.

И през данъчната кампания на 2023 г. физическите лица, които искат да възстановят надвнесен данък върху доходите, придобити през миналата година, трябва да подадат годишна данъчна декларация. Във формуляра те трябва да посочат размера на надвнесения данък, името на банката, банковия код /ВIC/, номера на банковата сметка, трите имена и ЕГН на титуляра. 

Данъчните облекчения могат да се ползват при условие, че не са налице подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната данъчна декларация, уточняват от офиса на НАП в Добрич.

Най-бързо и лесно подаването на данъчни декларации става онлайн с ПИК или КЕП, без да е необходимо лично посещение на място, напомнят още от  приходната агенция. Друг начин за подаване е по пощата с обратна разписка или чрез куриерски услуги, за което се дължи такса, според ценоразписа на доставчика. Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите за 2022 г. изтича на 2 май 2023 година. 

Повече информация за декларирането и плащането на данъци, гражданите могат да намерят в сайта на приходната агенция - www.nra.bg или от Информационния център на НАП: 0700 18 700 или на 02/9859 6801, на цена, според тарифата на съответния оператор.