Националният литературен конкурс "Георги Давидов" търси млади поети, които пишат за морето и неговите хора, предаде репортер на "Фокус". Организатор е Община Шабла, която на всеки три години дава възможност на поети от цялата страна и са на възраст до 40 години да участват в конкурса. Той е посветен на поета, известен в литературната ни история с прозвищата Пазачът на фара и Поетът на Шабла. 

Победителят в литературния конкурс, който се журира от утвърдени имена в съвременната българска литература, получава статуетка "Пегас“ и парична премия от 2000 лева. Младите писатели могат да участват с до 5 стихотворения, с цикъл от стихове или подготвен за книга ръкопис по посочената тематика. 

Пълният регламент за участие е публикуван на сайта на морската община. Крайният срок за предаване на творбите е 10 юли. Конкурсът се провежда от 2005 г. Във всяко едно негово издание член на журито е била поетесата Елка Няголова, журналист, редактор и преводач. Членове на журито са били също Марко Семов и Николай Петев.

Жулиета НИКОЛОВА