Двадесет и шестото издание на Националния фестивал на детската книга, организиран от Регионална библиотека "Сава Доброплодни" – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен, Областна администрация - Сливен, Изпълнителна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др. ще се проведе от 8 до 10 май 2024г.

Единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене тази година ще премине под патронажа на Министерството на културата.

Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев. Голямата заслуга на Националния фестивал на детската книга е, че той пръв насочи вниманието към книгите за деца в България и към техните създатели в един труден за книжния сектор период в края на 90-те години на миналия век и го поддържа и развива вече четвърт век чрез многобройни инициативи и към днешна дата може да се радва на своеобразна "книжна пролет“ в страната.

Днес Националният фестивал на детската книга е културно събитие с национален и международен престиж, отдавна надхвърлило националните ни граници, с ясна визия за развитие, с все по-голяма институционална подкрепа. Вече 26 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето, чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество, а Националната награда "Константин Константинов“ вече над 20 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца.

Заслуга на Фестивала е, че в 26-годината си история успява да привлича все по-голям брой автори, издатели, илюстратори и други специалисти от България и руги страни, свързани с книгата, разширявайки обхвата на своята дейност, за да включи и света на дигиталното публикуване, приложенията и анимацията, превръщайки се в уникално и необходимо събитие в сектора на детската и юношеската литература.

Със своето разнообразие и богатство на идеи и инициативи Националният фестивал на детската книга насърчава и развива креативността на децата и тийнейджърите, вдъхновява ги за творчество и отдавна се е превърнал в люпилня и първа сцена за изява на млади творци. Фестивалът е и специална територия за споделяне на идеи, опит, мнения, място за създаване на трайни контакти и пространство за трансгранично сътрудничество.

По традиция, Фестивалът ще бъде открит с концерт на 8 май от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров" – гр. Сливен. Официалният старт на фестивала ще бъде даден от г-н Стефан Радев – кмет на Община Сливен. В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на писателите Петя Кокудева, Весела Фламбурари, Силва Налбантян – Хачерян, Гaбриела Георгиева, Слави Стоев, Илка Бирова, Цвета Брестничка, Благой Д. Иванов, Мария Донева, Никола Райков; литературен маратон с писатели и издатели -гости на фестивала в най-големите сливенски училища; представяне на издателства; връчване на Националната награда “Константин Константинов" - за принос в детското книгоиздаване за 2024г.; откриване на изложба и награждаване на отличените участници в Meждународния студентски конкурс за илюстрация "Из приказния свят на Йордан Радичков", посветен на 95г. от рождението на писателя; майсторски класове по творческо писане, илюстрация и анимация; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс "Щастието е възможно" и XIII-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои и награждаване на отличените участници; изложби; театрални представления; концерти; карнавално шествие и др.

Важен момент в програмата на 26-то издание на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: "Литературният герой на съвременната детска и юношеска литература - трансформации и послания“. Ще бъдат представени 17 доклада на участници /автори и издатели/ от България, Сърбия, Унгария, Гърция, Турция и Чехия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Целта на форума е чрез преглед на конкретни произведения от съвременната детска и юношеска литература да се очертаят тенденциите свързани с трансформациите на литературните герои и да се анализират моделите на поведение, които закодираните в тях послания изпращат.

Форумът ще премине в две сесии: първата – присъствена, във втората сесия чрез видео-конферентна връзка ще бъдат представени няколко доклада от чужбина.

Акцент в програмата на фестивала и тази година са тенденциите в развитието на съвременната детска илюстрация. Ще бъдат представени няколко изложби. В изложбена зала "Май" ще бъде експонирана уникална изложба – илюстрации от V Международен студентски конкурс "Из приказния свят на Йордан Радичков", посветен на 95г. от рождението му, един много успешен проект на РБ "Сава Доброплодни", реализиран с подкрепата на НХА-София. В конкурса се включиха студенти от НХА-София, ВТУ “Св. св. Кирил и Методий“, Художествената академия в Сараево /БиХ/. В ХГ "Димитър Добрович“ ще бъде открита изложба – илюстрации на Кирил Златков – носител на Националната награда "Константин Константинов", категория "Илюстратор" за 2023г. За изложбата е издаден и каталог, в които е представена накратко биографията и творческите постижения на Кирил Златков и включените в експозицията илюстрации, което прави ефекта на изложбата още по траен и значим, а художникът по-разпознаваем, не само за специалистите от книжния сектор от България и чужбина, но и за децата и техните родители.

Във фоайето на ДТ "Ст. Киров" ще бъде експонирана изложба с творбите на отличените участници в XIII Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои. В къща "Миркович“ ще бъде открита изложба илюстрации на Д. Денева по книгата на Цоню Калчев "Пей ми, славею чудесни!“ - проект на РБ “Петко Р.Славейков“ - гр.Велико Търново. И тази година централният площад и ларгото на града ще се превърнат в улица на приказките. В трите фестивални дни на откритата сцена пред община Сливен ще се представят няколко спектакъла, които ще срещнат деца и възрастни с любимите им приказни герои. Организаторите са предвидили при лошо време представленията да се състоят в кинозалата на Военен клуб - Сливен. На открита сцена ще се проведат няколко концерта, в които ще се включат талантливи певци, музиканти и танцьори от Сливен, Бургас, Айтос, Карлово, Панагюрище, Пловдив. И 26-то издание на Фестивала, със съдействието на водещи компютърни фирми, ще осигури пространство за срещи между изкуство, разказ и технологии, където чрез презентации и майсторски класове, ще се представят иновациите свързващи печатния свят с дигиталната вселена. В компютърната зала на РБ "Сава Доброплодни“ ще се състои майсторски клас "От илюстрация към анимация. Иновации и тенденции“ Със съдействието на фирма ADCOM в майсторския клас ще бъдат използвани таблети на Wacom. Модератори на събитието ще бъдат художниците Петър Станимиров, Борис Стоилов и Мая Бочева, които ще презентират на живо професионална работа на таблета и всички предимства на графичната програма, както и пътя от илюстрацията към анимацията.

За талантливите малки поети и писатели участници в тазгодишния Национален литературен конкурс се организират два майсторски класа по творческо писане "Граматика на фантазията" с модератори Весела Фламбурари и Марин Трошанов – едни от най-успешните и обичани съвременни детски автори. С изявени малки художници от школи по изобразително изкуство ще се проведе уъркшоп "Тайните на илюстрацията“ с модератор Ралица Мануилова.

В дефилето с приказни герои, което по традиция се организира в късния следобед на 9 май - втория ден от фестивала, ще се включат актьори, младежки духов оркестър, гвардейци, мажоретни състави и стотици ученици от различни сливенски училища, деца от детските градини, както и деца-гости на фестивала. Специално жури ще определи носителите на наградите за най-оригинален карнавален костюм. И тази година в шествието с карнавални костюми ще се включат и преподаватели и родители. Наградите ще бъдат връчени на откритата сцена на площада пред общината.

Официалната церемония по връчването на Националната награда "Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2024г. в различните категории /за цялостен принос, за автор, за илюстратор, за издателство/ ще се състои на 9.05.2024г. За шести път ще бъде връчена и награда на детското жури в категория "автор". За наградите в различните категории са постъпили над 65 номинации като наградите са присъждат след сериозна селекция. Водещи на събитието ще бъдат актьорите Елена Петрова и Руслан Мъйнов. В концерта ще се включат млади певци, танцьори и музиканти носители на призови места в международни и национални музикални и танцови конкурси. Над 60 деца и юноши ще бъдат наградени за участието си в Националния литературен конкурс "Щастието е възможно" и XIII Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои на специална церемония в последния ден на фестивала. В двата конкурса се включиха над 1000 деца от страната и от българските общности в чужбина, което е безспорен успех на фестивала. Всички прояви включени в програмата на фестивала са безплатни за посетителите. За децата - участници в различните прояви са осигурени много сувенири и книги.

И тази година организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека "Сава Доброплодни“ - Сливен и техните партньори ще се постараят да превърнат в незабравим празник срещата на децата с най-добрите нови постижения в областта на българската детска литература и илюстрация и ще дадат сцена на много млади дарования, които чрез словото и рисунките, чрез магията на песента и танца ще отправят своите първи послания на творци.