Национални хайдушки празници "Капитан Петко войвода“ ще се проведат в Чепеларе на 24 септември, съобщиха от Общината. От 11:00 часа пред паметника на капитан Петко войводаи в непосредствена близост до паметната плоча на мястото, където е била къщата, в който се е помещавал щабът му, ще бъдат поднесени венци и цветя. Ще се произнесат слова на признателност към делото на Войводата и ще бъде изпълнена песента "Петко войвода“. Пак там ще има и възстановка с посрещането на капитан Петко на кон и оригиналната му пушка, предоставена от Регионалния исторически музей "Стою Шишков“ – Смолян. 

В 11:45 часа на площад "Олимпийски“ ще има тържествено шествие, хоро и гайдарски песенни композиции.

В 12:00 часа отново на площада в Чепеларе ще започне концертната програма, с участието на гайдарски състав "Капитан Петко войвода“ и самодейни състави от общината. Ще бъде представена и историческата изложба "125 години организирано тракийско движение“, предоставена от Съюза на тракийските дружества в София.

В Музея на ските и ски спорта ще бъде изложена и пушката на капитан Петко, като част от изложбата на автентични оръжия "Закъснялата свобода на Родопите“, предоставена от Регионалния исторически музей в Смолян.

В 17:00 часа в НЧ "Родопска искра – 1880“ ще има и презентация за живота и делото на капитан Петко войвода.