Ученици от 11 клас в гимназията за поредна година провеждат своята производствена практика в чужбина  по проект "Иновационно предприемачество - новаторски идеи за бъдеще и стартиране на успешен бизнес“, договор № 022-1-BG01-KA122-VET-000073767,  по програма "Еразъм+" финансирана от Европейския съюз, информира кореспондент на "Фокус".

Група 1: Период на мобилността месец април 2023 г. – производствена практика с продължителност от 3 седмици по програма "PBL (Project Based Learning) Обучение, базирано на проекти“ - Tellus Spain S.L, в гр. Саламанка, Испания. Участниците са от специалност "Оперативно счетоводство“ и специалност "Икономическа информатика“ с работен английски език.

Група 2: Период на мобилността месец април 2023 г. - производствена практика с продължителност от 3 седмици по програма "Предприемачество - стартиране на бизнес“ - WBS Training, в гр. Дрезден, Германия. Участниците са  от специалност "Икономическа информатика“ и от "Икономика и мениджмънт“ с работни езици английски и немски език.

В три едноседмични курса по проект "Ефективност на обучението в смесена и онлайн среда“, с партньори European Academy of Creativity, S.L. от Испания и Molinos de Viento от Нидерландия се включиха 9 учители от гимназията.

Първата и Втората група учители посетиха гр.Валенсия, Испания.

Тема на първия курс беше “Take the Best Teacher out of Yourself". Учителите дискутираха върху разработването и прилагането на важни аспекти на ефективното и активното учене в класната стая;

Акценти бяха уменията за съпоставяне на учебното съдържание в контекст с употреба на подходящи методи; внедряване на стратегии за осигуряване на мотивация на всеки ученик; (про)активно справяне с възникващи смущения и конфликти в класната стая.

Втората група учители съсредоточи вниманието си върху особеностите на “Blended-Learning-Connecting-Remote-and-Face-to-Face-Teaching".

Участниците придобиха практическо разбиране за това как да адаптират и прилагат компоненти на "традиционните“ и технологичните ресурси към дейности на класа. Да помогнат на учениците да развият компетенции като автономност, критично мислене и чувство за собствена ефективност; насочване на учениците в различни и разнообразни процеси на мислене, създаване и обучение.

Курсът включва и проектиране на педагогически дейности с помощта на технологични инструменти. Получаване на по–широко разбиране за практиките, политиките и системите на образование в различните страни, култивиране на взаимно уважение, междукултурна информираност и вграждане на общи образователни и обучителни ценности.

Трета група учители посетиха Амстердам, където се запознаха с предизвикателствата на стратегията за "Student-Centered Classroom: Teachers as Promoters of Active Learning.

Курсът представи методи, насочени към учениците, които да улесняват краткосрочната и дългосрочната им памет, критичното мислене, уменията за решаване на проблеми, подобряване на самочувствието и мотивацията им. Представени бяха практически решения, за насърчаване учениците да формулират сложни въпроси, да дискутират, да разработват рубрики и портфолиа.

Теоретичните знания бяха подкрепени от усвояването на практически умения за нови методи на преподаване, като: Обърната класна стая, Обучение, базирано на запитавания, Обучение, базирано на проблеми, Инструкция, базирана на казус, Учене чрез откривателство.

"Учителите и учениците на търговската гимназия ще продължават да инвестират в своето професионално и личностно развитие“ бе единодушното мнение на участниците по програма Еразъм +.