Националната награда за скулптура се връчва в Кюстендил. Това съобщи за "Фокус“ Валентин Господинов, директор на Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“. Събитието започва от 12.00 часа в кюстендилската галерия. Новият лауреат на Националната награда за скулптура "Акад. Иван Лазаров“ е избран измежду петимата номинирани автори, Венцислав Занков, Ивайло Аврамов, Павлин Радевски, Снежана Симеонова, Стефан Лютаков.

Националната награда е учредена през 1978 година и е връчвана до 1989 година. Наградата се присъжда на един български скулптор за ярки постижения в областта на скулптурата през предходната година. През 2021 година наградата е възстановена, а носител е Иван Русев, който показва своя изложба в деня на обявяването на следващия лауреат.

"Не е случаен изборът на датата 1 ноември, защото това е Денят на народните будители! Едва ли има друг народ, който да чества два празника на духовността! Българският народ има празник на просвещението – 24 май и празник на просветителите си и това е Денят на будителите. Днес все по-осезателно се усеща нуждата от едно ново будителство, от една нова светла пробуда, за да пребъде усещането за памет“, каза Валентин Господинов.

По думите му тази мисия е отредена на творците, които неспирно подклаждат чувството за родова принадлежност в контекста на един глобален свят.

Венцеслав ИЛЧЕВ