Добрич, заедно с градовете София, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Видин, Ловеч и Смолян, приема третото издание на Националната кампания "Зелено четене", предаде репортер на "Фокус". На 7 май в добруджанския град след намиране на книгите на знакови места, новите им притежатели публикуват в социалните мрежи снимка на книгата, като отбелязват #книгодар.

С изпълнение на стъпките тази година участват в томбола за Мистериозната кутия на "Зелено четене“, пълна с интересни изненади. От инициативата апелират, след като се прочетат, книгите да бъдат подарени, за да може пътят на добротворството да продължи. Всяка от тях е придружена от специален книгоразделител с цялата информация за инициативата и със стикер.

Книгите ще бъдат на знакови места в паркове и градини, а мотото тази година е: "Книгите сами ни намират“. Идеята е да се популяризира четенето на обществени места, сред природата и на съвременна българска литература. Инициативата е дарителска, в нея български издателства и любими български автори лично даряват свои книги. Осигурена е пъстра палитра от жанрове в художествената литература, детски приказки, поезия и комикси.

За всеки град съдействат доброволци. Те помагат на книгодарите да стигнат до новите си читатели. За Добрич, това ще бъдат библиотекари от регионалната библиотека.

Всеки, който желае да стане посланик на инициативата, може да остави своя книга на пейка в близкия парк, да я снима и да сподели в социалните мрежи, като отбележи Фейсбук страницата на кампанията.

Жулиета НИКОЛОВА