XXIV Национален ученически празник "За хляба наш…“ ще се проведе в рамките на два дни в Благоевград, предаде репортер на "Фокус“.

Официалното откриване на конкурса ще бъде от 17.30 часа на 28 април (петък) на площад "Народни будители“. По традиция събитието ще започне с освещаване на хляба, кратка музикална програма и награждаване на участниците в отделни раздели. Преди това в зала №3 в Младежки дом ще бъде открита "Изложба на хлебни изделия".

За втория ден от конкурса също е предвидена богата програма, която ще започне с представяне на ритуали, песни и танци, свързани с хляба и ще завърши с награждаване на отличените участници.

В "За хляба наш…“ тази година ще се включат над 1000 ученици от 14 области на България.

Изложба с творбите на призьорите в разделите "Рисунка" и "Приложно изкуство" е изненадата за всички гости и участници в НУП "За хляба наш…" 2023 година. Тя ще бъде подредена във фоайето на Младежки дом.

Идеята на конкурса е чрез провеждането на инициативи свързани с хляба учениците да се запознаят с българските традиции и обичаи, както и да покажат своя талант и креативност с участието им в различните конкурси. Изложби на детски рисунки, традиционни обредни и празнични пити и други тестени изделия ще бъдат показани по време на празника. Те ще бъдат оценявани от компетентно жури.