На 29 и 30 септември 2022 г. Смолян ще е домакин за седми път през последните 40 години на Националния празник на поезията. Организатори са Община Смолян, Съюза на българските писатели и Клуба на дейците на културата, съобщиха от Клуба. Символичният огън на поезията е пален през годините от Младен Исаев, Блага Димитрова, Любомир Левчев, Георги Костантинов, Ганчо Керечев, Димитър Златев. Тази година ще бъде запален пред паметника на Орфей и Родопа (до някогашното кино "Дружба") от Матей Шопкин.

На 29 септември от 15.30 часа ще има среща при кмета на Община Смолян Николай Мелемов. От 18.00 часа ще бъде откриването на Националния празник на поезията пред паметника на Орфей и Родопа, в присъствието на кмета на Смолян и Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели. Матей Шопкин запалва огъня. От 18.30 часа в КДК в зала "Петър Стайков" на КДК.ще бъде представен музикално-поетичен спектакъл "Огънят“.

На 30 септември от 9.30 до 11.00 ч. в училищата в Смолян ще се проведе "Час по България". От 11.15 часа ще се състои "Възпев за Родопа" – рецитал в атриума на Областната администрация. От 12.00 часа участниците в празника ще се срещнат със Стефан Сабрутев – областен управител на Смолян.

Организаторите на Националния празник на поезията призовават всички граждани и гости на Смолян да се включат в проявите и изпитат отново насладата от изящната словесност.