Национален фонд "Култура“ (НФК) финансира издаването на разработен от екипа на Художествена галерия - Добрич каталог с дарените плакати на Людмил Чехларов. Това съобщи директорът на галерията Недко Недков, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Проектът "Плакатите разказват“ на Художествена галерия – Добрич е сред одобрените за финансиране от фонда. Неотдавна роденият в Добрич художник плакатист Людмил Чехларов направи щедро дарение на галерията, което екипът й прие с огромна радост и благодарност.

Бе разработен проект за издаване на каталог, който представя всички 155 оригинални авторски плакати и тези в тираж. Изданието ще бъде изцяло финансирано от НФК, като проектното предложение е на стойност 14 280 лв. Идеята е изданието да достигне до широка специализирана публика - ученици от художествени училища, студенти, млади творци, театрали, преподаватели и почитатели, свързани с изобразителното изкуство. Тя е част от по-мащабен замисъл творчеството на Людмил Чехларов да бъде представено чрез каталога и пътуваща изложба в различни галерии в страната, с които ХГ – Добрич има партньорски взаимоотношения.

Изложба "Театралният плакат“ на Людмил Чехларов беше представена в Художествената галерия в Балчик през май, като подбраните 50 експоната-тираж бяха част от проекта на Художествена галерия - Добрич за популяризиране на дарението, което проф. Чехларов направи на културното ведомство в края на 2021 г., и беше представена едновременно в двата града - и в Добрич. Колекцията от творби проследява развитието на плакатното изкуство и театралния афиш на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов“ – София от 70-те години на ХХ век до наши дни в образи и настроения, уловени от художника.

Людмил Чехларов е роден в Добрич. Завършва Националната художествена академия (НХА), специалност "Плакат“, в курса на проф. Александър Поплилов. Започва работа като плакатист в Държавния сатиричен театър. Плакатите на Людмил Чехларов са провокативни, смешни или сериозни, приканващи зрителя да влезе в театралната зала. Той е сред бележитите преподаватели, които десетилетия наред определят насоките в развитието на приложната графика в НХА. Заедно със свои колеги е инициатор на триеналето на театралния плакат. Изложбата в Белия град беше част от европейската инициатива Нощта на музеите.

По думите на доц. д-р Ненко Атанасов, който гостува в Добрич през май за официалното откриване на изложбата, в същността на театралния плакат на Людмил Чехларов има трипластовост, породена от влиянието на самото драматургично произведение, от режисьорската интерпретация и на трето място от почерка на плакатиста, който надгражда творбата. Изложбата представи не само широка панорама на творчеството на Людмил Чехларов, но и може би най-стойностния период от историята на българския театрален плакат.



Жулиета НИКОЛОВА