Началникът на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Горна Оряховица гл. инспектор Георги Тодоров е комплексен победител в надпреварата "Пожарникар на годината“. Церемонията по награждаването се проведе за 28-и пореден път, под патронажа на президента на Република България Румен Радев, съобщават за "Фокус“ от Областна дирекция на МВР – Велико Търново.

Отличени бяха служители на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението“, показали смелост, себеотрицание и всеотдайност в своята работа. През 2022 година екипите на дирекцията се отзоваха на над 50 000 сигнала за произшествия и спасиха живота на 562 човека и доказаха, че са гръбнакът на единната спасителна система в страната, посрещайки предизвикателствата достойно и с професионализъм.

Комплексен победител за 2022 година е главен инспектор Георги Тодоров – началник на Районната служба в Горна Оряховица.Той има значителен принос за обучението на гражданите и повишаване пожарната им култура. Служителят допринася за създаването на обучителен център за работа с деца и младежи. През изминалата година успешно ръководи операции по локализирането и ликвидирането на различни по сложност пожари и аварийни ситуации. В един от случаите възниква пожар, застрашаващ къщи в град Горна Оряховица и ЖП гарата. Пожарът се разпространява с изключителна бързина и към горски масив. Поради сложността на терена и интензивността на пожара, гл. инсп. Тодоров взима решение за привличане на допълнителни сили и средства. Спасена е гората, не са засегнати къщите, както и обектите на територията на ЖК гарата. В друг пожар, благодарение на гл. инсп. Тодоров, не се допуска причиняването на големи материални щети и е запазена сграда – паметник на културата.

При друг случай, в предприятие за обработка на химични вещества възниква запалване на хексан. Застрашени са живота и здравето на работниците и живущите в близост до завода в град Горна Оряховица. Благодарение на неговите бързи и навременни решения не се стига до взрив, загуба на човешки живот и имущество.

За своята служба главен инспектор Георги Тодоров е награждаван многократно от ръководствата на вътрешното министерство и ГД "Пожарна безопасност и защита на населението“. 

 "Служителите на ГДПБЗН реагират на сигнал на всеки 10-11 минути винаги професионално и изключително прецизно. Цялата дирекция заслужава колективна награда“, заяви в поздравителните си думи министър Демерджиев.

Той отбеляза, че са десетки случаите, в които е получавал благодарност от граждани и организации за отдадеността, с която пожарникарите вършат своята работа. Припомняйки редица тежки ситуации от изминалата година – пожарите в Хасковско, водното бедствие в Карловско, опустошителното земетресение в Турция, вътрешният министър благодари на колегите си:

"Вие следвате призванието си и достойно изпълнявате дълга си и служите на България“. Думи на признателност той отправи и към доброволците, с които ГДПБЗН работи в отлично взаимодействие и ги увери, че в рамките на мандата  ще бъде разработен и внесен като законопроект в Народното събрание Закон за доброволчеството.

Българските екипи, участвали в спасителните операции в Република Турция бяха наградени с почетен знак и грамота от президента на Република България Румен Радев.

В рамките на церемонията директорът на ГДПБЗН главен комисар Александър Джартов награди партньори на дирекцията, помогнали в борбата с бедствията и пожарите, както и в изпълнение на задачите по развитие на доброволните формирования в страната.