За първи от съществуването на общинския фонд "Култура“ набирането на проектни предложения ще започне преди началото на финансовата година. Сесията ще бъде само една и ще бъде отворена утре – 20 декември, съобщиха от ОбС - Варна. Това стана ясно на днешното заседание на ПК "Култура и духовно развитие“ към Общински съвет – Варна, на което бяха одобрени Насоките за кандидатстване.

Кандидатите ще могат да подадат документите си по електронен път до 27 януари, а окончателните резултати ще бъдат обявени до 10 март 2023 г. За поредна година ще бъдат финансирани проекти по четири направления: "Фестивали и конкурси", "Творчески проекти", "Национално и международно сътрудничество" и "Публики".

През COVID-кризата собственото финансиране на кандидатите за всички направления беше променено от 30% на 5%. Заради тежката икономическа обстановка е решено този процент да се запази, бе изтъкнато на заседанието. Съдържанието на Насоките за кандидатстване остава същото като предходната година. Акцентът този път ще е върху проекти, насочени към детската и младежката публика.

Една от препоръките на Комисията за мониторинг и оценка към фонд "Култура“ е общинското звено да поощрява проекти, свързани с възпитанието и културата на деца и младежи в ранна възраст. Тази година проектите, насочени към деца, отново са с най-нисък дял. "Активирането на допълнителни стимули или възможността за по-пълноценно финансиране ще спомогне и развие това направление, а то е в основата на развиването на качествени публики от най-ранна възраст“, се посочва в Годишния доклад на Комисията за мониторинг и оценка

За 2022 г. финансираните проекти от фонд “Култура" на община Варна са 98 на обща стойност 800 000 лева.  За пореден път направление “Творчески проекти" е с най-много одобрени проекти - близо 45%. Следват направление “Фестивали и конкурси" с 37% от финансираните проекти и направление “Публики" – с 11%. С най-нисък дял са проектите, свързани с националното и международното сътрудничество - 7% от общия брой финансирани предложения.

Запазва се тенденцията целевите аудитории да са хора в активна възраст (26 - 60 години) - 93%, срещу 75% през миналата година. Обнадеждаващ е фактът, че се увеличават проектите, които са насочени и към младежката аудитория (13 - 25 години) - 51 на сто, а 31 % - към децата от 0 до 12-годишна възраст. Отговорите надхвърлят 100%, тъй като участниците посочват повече от един отговор.

Сред препоръките на комисията е да се обърне по-сериозно внимание и да се насърчават проекти със свободен вход, които са насочени към специфичните групи граждани на Варна. Подобни проекти биха могли да бъдат поощрявани и стимулирани допълнително с цел осигуряване на широк достъп до културни продукти на хора със специални потребности или част от малцинствени групи.

Друга препоръка е фонд "Култура" да промени методологията за оценка и финансиране на одобрените проекти, като проекти с по-висок брой точки да получават по-голямо процентно финансиране, такива с по-малък брой точки, респективно – по-малък процент. По-този начин ще се постигне по-справедливо разпределяне на ресурсите на Фонда. От друга страна, Фонд "Култура“ може да намали процентното си участие в проекти, които са показали дългогодишно устойчиво развитие, генерират успешни продажби на билети, изградили са лоялни публики и демонстрират възможности за възпроизводство, самоиздръжка и мултиплициране в бъдеще.