Днес, 21 ноември 2022 г., окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева проведе среща с кметовете на общините в Пловдивска област, на която се обсъдиха и набелязаха мерки за противодействие на престъпността.

Присъстваха заместник-окръжните прокурори Галин Гавраилов, Галина Андреева - Минчева и Анна Викова, районният прокурор на гр. Пловдив Чавдар Грошев, старши комисар Васил Костадинов, директор на ОД на МВР Пловдив, началници на отдели в полицията и началниците на районните управления в областта.

По време на срещата бяха представени данни за нивата на престъпленията в региона през последната година, като се акцентува върху най-често срещаните – шофиране след употреба на алкохол или наркотици, пътните произшествия, кражби, грабежи, измами, деяния, свързани с държане и разпространение на наркотични вещества, замърсяване на околната среда и др.

"За нас е важно да си взаимодействаме добре с представителите на местната власт и полицията, за да може хората в населените места да се чувстват спокойни и защитени. Нека те знаят, че когато имат нужда винаги могат да се обърнат към нас. Апелирам, че ако се наложи да бъде подадена жалба за извършено престъпление, то нека това да се случи в най-кратък срок, защото при забавяне по-трудно се събират доказателства“,  обърна се към присъстващите окръжният прокурор Ваня Христева.

Кметовете благодариха за поканата за срещата и за възможността да поставят проблеми на общините пред представители на прокуратурата. На срещата беше обсъдена тревожната тенденция за увеличение на случаите, при които водачи на автомобили, управляват след употреба на алкохол и наркотици. "Само за последните две денонощия имаме образувани 15 бързи производства за тези деяния“, обяви ст. комисар Васил Костадинов, директор на ОД на МВР – Пловдив.

Статистиката сочи, че от началото на годината до момента са образувани 434 дела за управление на автомобил след употреба на алкохол и 336 – за шофиране след употреба на наркотици. Кметовете изразиха безпокойство от все повече нарастващите случаи на разпространение на наркотични вещества и в малките населени места, пътния травматизъм и други. 

На дискусията бе поставен и въпросът за нереграментираните сметища, като представители на местната власт предложиха да бъдат конфискувани временно автомобилите на тези, които превозват и изхвърлят незаконно отпадъци.

Прокурорите напомниха, че гражданите могат да се срещат с тях и в откритите месечни приемни в различни населени места в региона.