Извънредната сесия на пловдивския общински съвет, свикана по инициатива на ПП ГЕРБ за пробива при Водната палата за преустановяване до пълно изясняване на всички подробности около проекта, се превърна в своеобразно обществено обсъждане. Повече от 3 часа продължи дискусията само по първата точка за представяне и обсъждане на проекта, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Работният проект беше представен от Елена Кръстева, представител на проектантската фирма, която е проектирала някои от метростанциите на столичното метро. В заданието е било посочено, че дължината на новото съоръжение трябва да бъде съкратена заради предишния проект, изграден с еврофинансиране, а трасето на велоалеята е без преминаване в самия пробив.

Проектантите са използвали за база технически проект, приет на 16.07.2013 г. и са го актуализирали и адаптирали. За отводняване се предвижда помпена станция с две активни и една резервна помпа, която се зауства към реката. 

Представянето на проекта е закъсняло с 15 месеца, отбеляза съветникът Слави Георгиев. Съветниците от ГЕРБ заляха с канонада от специфични въпроси както  проектанта, така и ресорния по строителство заместник-кмет. 

Безспорно най-интересите изказвания направиха гражданите, на които беше дадена думата за изказвания.

Тони Стойчева, представител на протестиращите, призова проектът за пробив да бъде спрян завинаги и припомни, че на герба на Пловдив са изобразени седемте тепета и реката. 

Манол Пейков разказа как са организирали движението в Копенхаген, където автомобилите се изтласкват към периферията.

Георги Велев обяви, че Басейнова дирекция не е била информирана за това инвестиционно намерение, въпреки че пробивът е в непосредствена близост до трансграничната Марица, която е с най-обширния водосбор в страната. 

Богдан Милчев от Института по пътна безопасност предупреди, че съветниците вървят към политическо решаване на въпроса, а не експертно. Смята, че има счупена комуникация между политическите партии, гражданите и всички нас.

Диана Русинова от Европейски институт за транспортни политики заяви, че основната грешка при реализацията на този проект е, че заданието към проектантите е трябвало да бъде дадено след обществено обсъждане. 

Очаква се след кратка почивка общинските съветници да гласуват предложението за преустановяване изпълнението на проекта до изясняване на всички факти и обстоятелства относно пълнотата на строителната документация за цялостното му изпълнение.