С химна на Република България и "Върви народе възродени“, в изпълнение на талантливите възпитаници от хора при Национално училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова“, бе дадено началото на церемонията по връчване на наградите "Стара Загора" и "Млада Загора" в Културен център "Стара Загора“. Те се дават за значими постижения в областта на науката, образованието и културата, предаде репортер на "Фокус".

"В навечерието сме на най-светлия български празник 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Ние, техните наследници, сме длъжни да продължим тяхното дело и да го предаваме на нашите деца, а те на техните деца – процес, продължаващ столетия наред. Образованието и културата са устоите на всеки народ. Благодарение на тях сме се запазили и съществуваме днес. Благодарности към вас – учители и просветители, на хората на образованието, науката, изкуството и културата. Това, което правите придобива все по-голям смисъл. Горди сме с успехите на старозагорските ученици и деятели, които допринасят за това славата на Стара Загора като културен, образован и интелигентен град да бъде винаги жива“, приветства по време на официалното откриване заместник-кметът на Община Стара Загора с ресор "Образование и младежки дейности“ Надежда Чакърова.

Думи за поздрав отправи и заместник-кметът по "Култура и туризъм“ Милена Желева. "Честит празник и от мен, съвременни будители. Днес празнуват всички, които пренасят през вековете делото на светите братя Кирил и Методий. Наградите Стара и Млада Загора са едно истинско признание – за много работа, отговорност, отдаденост и талант. За да се разгърне този талант са необходими хората, които да му подадат ръка и да го прекарат през трудния път, а именно родителите, семейството. Голямо благодаря на всички онези, които виждат зрънцето във всеки млад човек, което посаждат и продължава да расте. Голямо благодаря и на учителите, преподавателите по изкуство, наука, защото те смело хващат това зрънце и го извеждат все по-напред. Точно така се раждат и съвременните млади будители. На комисията ѝ беше много трудно на тазгодишните награди – изключителни номинации! Именно затова се гордеем, защото Стара Загора може и го доказва постоянно“.

Тази година за индивидуална награда "Млада Загора“ в направление "Наука и образование“ са постъпили  53 предложения – диплом за номинацията получиха всички от зам.-кметовете Надежда Чакърова, Милена Желева, Павлина Делчева и арх. Мартин Пасакалев. Отличието взеха Стилян Душков Стоянов – ученик от XII а клас в Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски“, за задълбочени познания в счетоводната теория и практика и за завоювано първо място в Националното състезание по счетоводство и Кристиан Венцеславов Христакиев – ученик от XII а клас в Профилирана природоматематическа гимназия "Гео Милев“,  за завоювани призови места и отличия в национални олимпиади и състезания в областта на Информационните технологии и Математиката. Наградите им връчиха зам.-кметът Надежда Чакърова и Бончо Григоров – председател на ПК по образование, наука и защита правата на децата в Общински съвет Стара Загора.

В същото направление колективна награда не бе присъдена.

В направление "Култура и изкуство“ за присъждане на индивидуалната награда "Млада Загора“ са постъпили 9 предложения. С нея бяха удостоени Мария-Роза Мирчева Мирчева – ученичка в VI клас от Шесто основно училище "Свети Никола“ – за безспорния поетичен талант и за завоюваното първо място на Международния литературен конкурс "Вълшебното перо“, Париж - 2024, отличие измежду 630 творби на деца от 15 различни държави в света и за завоюваните от нея призови места и награди в други национални конкурси през годините, на която отличието връчи Милена Желева. Индивидуална награда получи и Симона Антонова Динчева – ученичка в XII клас от Средно училище "Железник“, за завоюваните призови места в национални и международни конкурси, носител на десетки награди и отличия, ярък и безспорен музикален талант, активно присъстващ в културния живот на града. Нейната награда даде Недко Кузманов,  председател на ПК по култура, туризъм и вероизповедания в Общински съвет Стара Загора.

В направление "Култура и изкуство“ за присъждане на колективна награда "Млада Загора“ са постъпили 3 предложения. Награда получиха НЧ "Св. Климент Охридски 1858“ - Стара Загора, за реализацията на мащабния проект  "Имането“ и неговата роля за приобщаване на младите хора в света на завещаната ни традиция и духовното им израстване. Проектът обедини интереса и творческите усилия на единадесет образователни институции от града - девет училища и две детски градини. Тя бе връчена от Надежда Чакърова.

Колективно отличие и за Детско-юношеска студия за сценични изкуства "Allegra" - за високи художествени и сценични постижения при създаването и реализацията на мюзикъла "Училище за Магьосничества“, номиниран да представи България на Международния европейски фестивал за фантастично изкуство "Еврокон“ 2024 г., връчено от Милена Желева.

За индивидуална награда "Стара Загора“ в направление "Наука и образование“ са  постъпили 13 предложения. Награден бе Динко Бойчинов Цвятков – директор на Средно училище "Иван Вазов“, за новаторство, висок професионализъм, инициативност и утвърждаване на училището като първенец в СТЕМ образованието на национално ниво. Отличието връчи зам.-кметът с ресор "Образование и младежки дейности“ Надежда Чакърова.

Индивидуална награда получиха и Димитринка Стоянова Петкова – педагогически съветник в Профилирана природоматематическа гимназия "Гео Милев“, за висок професионализъм, креативност и инициативност в реализирането на събития и благотворителни каузи, за подкрепата на учениците в утвърждаването им като младежки лидери, Мима Пенева Петрова – главен учител по френски в Гимназия с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан“, за висок професионализъм, утвърждаване авторитета на училището и доказан принос в преподаването на френски език и култура за поколения старозагорци, както и проф. д-р Юлиан Ананиев, дм – декан на Медицински факултет при Тракийски Университет – Стара Загора, за утвърждаване авторитета на университета, изключителния принос в научните изследвания в областта на хуманната медицина и развитието на университетското образование.

В направление "Наука и образование“ за присъждане на колективна награда "Стара Загора“ постъпили има 3 предложения. Наградата получиха НУМСИ "Христина Морфова“ - за яркото присъствие на неговите възпитаници през годините в националната и световна музикална култура и Педагогически колектив на Начално училище "Димитър Благоев“ - за утвърждаване на училището като съвременна иновативна и технологична образователна институция, за постигнати високи резултати в обучението и възпитанието на децата и учениците. Отличията им връчи Надежда Чакърова.

В направление "Култура и изкуство“ за присъждане на индивидуалната награда "Стара Загора“ е постъпило едно предложение на Анелия Димитрова – примабалерина на Държавна опера - Стара Загора, за впечатляващите и творчески и професионални успехи и несравним принос в утвърждаването на високото балетно майсторство, съизмеримо със световните стандарти. В същото направление за присъждане на колективна награда "Стара Загора“, отново едно предложение за  Държавен куклен театър –Стара Загора - за реализацията на спектакъла "Тайната на Ленхен“ по Михаел Енде, високите художествено-творчески постижения в духовния живот на Стара Загора и открояващия се национален и международен резонанс. Те получиха наградите си от Милена Желева.

По време на вълнуващата церемония гостите се насладиха на изпълненията на възпитаниците на НУМСИ "Христина Морфова“ - Патрисия Динева с "Цигулар къща не храни“, Мариан Божидаров с "Ревери“ и Ренета Стойнова, която изпълни “Злата мома". Симона Динчева смая публиката с песента "Родина“ на неповторимата Лили Иванова. Край на тържествената вечер дадоха отново ученици от Музикалното училище под липите с "Тракийска сюита“, хореография и ръководство - Рони Киркова.

Официални гости на събитието бяха още областният управител на Стара Загора Ива Радева и нейният заместник Теодора Нончева, зам.-ректорите на Тракийски университет проф. Нели Грозева и доц. Емил Славов, началникът на РУО – Стара Загора Милена Йолдова-Стоянова, омбудсманът на Стара Загора Иванка Сотирова, общински съветници и представители на общинска администрация, директори и представители на образователни и културни институти.