Тържествена церемония, посветена на признателността на ямболската общественост към дейците на просветата, културата и изкуството, се състоя в Културно-информационен център "Безистен".

"Вашата професия е изключително важна за нашето общество, защото води нашите деца по пътя на образованието и по-доброто им бъдеще. Не се изисква само професионализъм, а и много търпение, отдаденост и любов. Благодарим ви", обърна се към учителите кметът на Ямбол.

Той припомни, че не напразно само в Ямбол наскоро бе издигнат Паметник на ямболските учители – народни будители.

Ревански благодари и културните дейци с думите: "Вие издигате духа на нашия град и обогатявате културния живот с вашето изкуство, театър, музика, литература и всички форми на творческо изразяване". Община Ямбол ще продължи да работи за развитието на културната и образователната инфраструктура, посочи още кметът.

С благодарност към учителите и дейците на културата бяха и изпълненията на концертмайстора на Камерен оркестър "Дианополис“ Красимира Султанова и пианистката Валерия Бандрова, театрална група "Палечко“, Кристина Манова /пиано/ и Виолета Стоева /балерина/, певиците Калина Георгиева, Стефания Драгнева и Йоана Димова от Общински детски комплекс-Ямбол.

Кметът Валентин Ревански и председателят на Общинския съвет Антон Шиков връчиха наградите на Община Ямбол по повод 24 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.

Ръководителят и основател на Театрална трупа "Палечко“ София Карастоянова и актьорът Кольо Пехливанов получиха най-високото отличие за култура – наградата на името на родения преди 130 години в Ямбол световноизвестен художник Жорж Папазов.

Наградата за образование на името на възрожденския учител Ради Колесов бе присъдена на Галина Митраджиева - старши учител в Начално училище "Св. Св. Кирил и Методий“, Георги Георгиев - старши учител в Основно училище "Петко Р. Славейков“, Теодора Добрева - старши учител в Езикова гимназия "Васил Карагьозов“, Дафина Попова - старши учител в Профилирана гимназия "Васил Левски“. С наградата за образование и наука на името на Ради Иванов Колесов е удостоен и педагогическият колектив на Профилирана гимназия "Васил Левски“.

С Почетен знак "Герб на Община Ямбол“ са удостоени актьорът в Драматичен театър "Невена Коканова“ Вълчо Янев, актрисата в Държавен куклен театър "Георги Митев“ Жулиета Николаева, Дружеството на ямболските писатели, директорът на ПГЗ "Христо Ботев“ инж. Тодор Тодоров, както и Диана Димитрова - старши учител в ЕГ "Васил Карагьозов“, Светла Ганева - старши учител в НУ "Св. Св. Кирил и Методий“, Йорданка Тошкова - старши учител в ОУ "П. Р. Славейков“ и Милена Колева - старши учител в ОУ "Николай Петрини“.

Началникът на Регионалното управление на образованието Георги Георгиев връчи и почетното отличие "Неофит Рилски“ от Министерството на образованието и науката на Димитрина Панталакова - старши учител в ОУ "Любен Каравелов", Лора Дулова - учител в ПГ "Васил Левски", гр. Ямбол и Тодор Тодоров, директор на ямболската гимназия по земеделие.