Председателят на Съюза на физиците в България /СФБ/ проф. Александър Драйшу и представители на ръководството на съюза се срещнаха днес с кмета на Община Сливен Стефан Радев. Акцент в разговора бе разкритата преди месец от Община Сливен нова астрономическа обсерватория "Д-р Петър Берон“.

Гостите поздравиха местната власт, че е отговорила на желанието на учениците и учителите да бъде възстановена обсерваторията. Те подчертаха, че Сливен има много добри преподаватели по физика и астрономия, а децата традиционно се представят отлично на национални конференции, конкурси и олимпиади.  "Астрономията интересува всеки, защото всеки иска да разбере какво е нашето място в света и във вселената. Затова се надявам, че освен за ученици, дейността й ще бъде насочена и към гражданите“, каза проф. Иван Лалов, бивш ректор на СУ "Св. Климент Охридски“ и бивш министър на образованието.

Кметът Радев подчерта, че амбицията на Общината е да осигури атрактивно и най-модерно оборудване за обсерваторията, за да привлича интерес и да развива познанията.  Разчита се и на активността на директора й и на преподавателите от Сливен. От своя страна представителите на СФБ изразиха пълна подкрепа, готовност да съдействат за развитието й и желание да споделят опита си.

В срещата участваха още зам.кметът Пепа Чиликова, а от страна на СФБ – научният секретар на съюза проф. Ана Георгиева, зам. председателят му Юлия Върбанова и Милка Джиджова, член на управителния съвет. Гостите бяха придружени от Кети Маринова, учител по физика и астрономия в ППМГ "Добри Чинтулов“.

По време на посещението си в Сливен ръководството на СФБ ще се срещне с учители по физика. Предстои да бъде възстановено местното дружество към съюза. На 12 ноември ученици от 35 водещи училища в страната ще участват в Есенно състезание по физика, което ще се проведе в СУ "К. Константинов“ в Сливен.