На специална церемония  в РБ "Сава Доброплодни" - Сливен бяха обявени номинациите и носителя на приза "Читател на библиотеката“ за 2022 година.

Конкурсът "Читател на годината" се провежда за осма поредна година и има за цел насърчаване на четенето сред всички възрасти и подпомагане процеса на изграждане на читателски навици сред децата и тийнейджърите. След селекция за конкурса за 2022 г. са номинирани 12 читатели с най-много заемания от: Детски отдел, Чуждоезиков център и двете зали за свободен достъп.

От всички номинирани е излъчен носителят на приза "Читател на годината -2022" и това е Ива Колева Колева на 60г. – инженер-химик в  "Едоардо Миролио"-  ЕАД. През 2022г. тя е заела над 230 книги, българска и чужда художествена литература. Любимите ѝ жанрове са трилърите и романите с романтичен сюжет. Голям познавач и почитател е и на криминалната литература.

За читател на годината на Детски отдел е определена Емма Чернинкова на 9г., ученичка в III ОУ "Д-р Иван Селимински" прочела през 2022г. над 100 книги, а нейни подгласници са Мариела Янкова Минкова на 11г. от II ОУ "Христо Ботев" с 95 прочетени книги  и Иван Добромиров Иванов на 9г., ученик в III ОУ "Д-р Иван Селимински", прочел над 90 книги.

Номинирани за читател на годината на Зала за свободен достъп №2 за художествена литература, литературознание, езикознание и изкуство са: Стоянка Денкова Иванова /74г./- пенсионер, магистър по социални науки, заела през изминалата година над 140 книги и Антонио Цветанов Русинов на 14г., ученик в ППМГ "Добри Чинтулов“, прочел над 115 книги. 

За читател на годината на Зала за свободен достъп №1 за отраслева литература е  избрана Силвия Красимирова Кънова /45г./, служител в чужда компания, заела над 95 специализирани издания. Номинирани са и Коста Петров Балездров/45г. / и Гергана Миткова Златева /41г./.

За читател на годината на Чуждоезиковия център е определена Катя Илчева Георгиева /45г./ – магистър по социални и обществени науки, а другите две номинации са за: Даниела Иванова Христова /34г./ - служител във Фонд "Земеделие" и Виктория Лъчезарова Видева на 17г., ученичка в ППМГ "Добри Чинтулов".

            Номинираните и отличени читатели бяха приветствани от директора на РБ "Сава Доброплодни", д-р Росица Петрова-Василева, която им връчи грамоти, безплатни годишни читателски карти за 2023г., сувенири на библиотеката и книги, подбрани според интересите им.