И през тази година Исторически музей – Горна Оряховица организира ваканционната програма за малки и големи "Семейни съботи в музея“. Тя стартира през миналата седмица с голям интерес и под надслов "Тъпан бие, хоро се вие“, предаде кореспондент на "Фокус“.

Този уикенд отново ще е посветен на музикалните инструменти и народната музика.

Фамилните занимания започват в 10:00 часа с новите предизвикателства в музейната игра "Пътешественикът и тези чудни, чудни вещи“. С нея посетителите влизат в ролята на пътешественици във времето – откриват старинни предмети от фонда на музея, които трябва да бъдат "пренесени“ в правилното време и да се позиционират в подходяща музейна експозиция. Най-добрите участници получават специални музейни награди.

След играта посетителите могат да се включат в лятната образователна програма "Роден край – ритми, багри, следи в земята“. Във втора поредна събота ще бъдат представени музикалните инструменти и тяхната роля в богатството на народната ни музика. В съботното ателие, озаглавено "Заситнила гъдулчица“, гост демонстратори ще бъдат гъдуларят Ангел Ангелов и танцов фолклорен клуб "Балканика“ с художествен ръководител Петър Петърчев.

Билетът за едно семейство е 4 лева, независимо от броя на членовете и тяхната възраст. Входната такса дава възможност на посетителите да участват в работните ателиета и игрите, да разгледат постоянната експозиция на музея, като и най-новите – "Археологически разкопки в община Горна Оряховица“ и образователната с VR-очила "Да уловим времето“.