На "Капитан Андреево" задържаха над 27 000 "маркови" екипи на футболни отбори, които ще участват в първенството на Евро 2024, съобщиха от Агенция "Митници". Това се случва само две седмици преди първенството на Стария континент в Германия. Митническите служители на "Капитан Андреево" откриха тениски и спортни комплекти, брандирани с фигуративни знаци и надписи на футболни отбори. Стоката е част от задържаните общо 27 033 текстилни изделия, тениски, спортни обувки и чанти, носещи логата на световноизвестни търговски марки, при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция.

Проверката е част от общите действия срещу контрабандата с участието на служители на Агенция "Митници", ГД "Борба с организираната престъпност", ГД "Гранична полиция" и Национална агенция за приходите.

На 30.05.2024 г. на пункта пристига на входящо трасе от Турция влекач с полуремарке с хърватска регистрация. Според представените документи от водача - сръбски гражданин, той превозва групажна стока от Турция през България за Германия. По метода "анализ на риска" камионът е селектиран за щателна митническа проверка. 

В хода на контролните действия митническите служители установяват в товара 164 колета, съдържащи 26 755 текстилни изделия, по-голяма част от тях тениски и спортни комплекти с логото на национални футболни отбори от Европа. На част от тениските са изписани и имената на известни футболисти. В колетите са открити още 160 чифта спортни обувки и 118 чанти със знаци на известни спортни марки.

Стоките са задържани поради съмнения, че нарушават права върху интелектуалната собственост. За случая ще бъдат уведомени притежателите на съответните марки.