На старта на новата учебна година са готови три сгради – две детски градини и ясла. Те са в районите "Витоша“, "Връбница“ и "Красно село“. В момента строим 22 нови сгради на детски градини и ясли, като една от тях е 190. детска градина в район "Студентски“. Тя е за 15 групи и се очаква за Коледа да посрещне 250 деца. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на обекта на място заедно с районния кмет Петко Горанов.

Детската градина в район "Студентски" е част от програмата на кмета Фандъкова за строителство на нови детски градини. В момента е в ход изготвянето на образец Акт 15 и се очакваме до края на октомври да има и Акт 16. С тази детска градина се очаква да бъде преодолян недостигът на места за деца на възраст между 3 и 6 години.

"Новата сграда на детската градина е в кв. "Малинова долина". Тя разполага с просторни занимални, спални помещения, 4 зали за спорт и изкуство, детски площадки за всяка група, спортна площадка на открито, плувен басейн и опитно поле на двора за отглеждане на билки и подправки. Много деца ще започнат своя образователен път оттук, надяваме се за Коледа детската градина да посрещне децата" – каза кметът на район "Студентски“ Петко Горанов. "Да края на годината се предвижда да бъдат завършени общо 10 нови сгради на детски градини", заяви кметът на София Фандъкова.

Тя посочи също, че ако бюджетът на общината за 2023 г. не бъде приет от Столичния общински съвет ще има проблем с осигуряване на финансиране на новите групи, където се очаква да бъдат приети 2 200 деца. Заедно с очакваните нови детски градини се откриват нови 85 групи, за които трябва да се осигури финансиране. Това са средства за разходи за отопление, осветление, заплати на персонал и учители. 

Въпреки че сме изпълнили строителството, няма да можем да приемем деца. Надявам се, че политическите групи ще оценят какво означава да няма бюджет София. Защото бюджетът е на всички райони, на града, той не е бюджет на Фандъкова, подчерта също столичният кмет.