Най-шумната улица във Варна. Така е бил наречен през 1924 – преди 100 години, един от емблематичните пътни артерии в морския град. Сигурно и сега е така, макар че по него не минават коли, но звука на стотиците хора, почти не стихва, особено през лятото.

Това е бул. "Сливница“, който е днешния "герой“ в рубриката на Varna24.bg"Преди и сега“. Той е сред основните булеварди и радиален път на Варна, който преминава през голяма част от града в посока изток-запад, като започва от Морската градина, минава покрай Парк-музей "Владислав Варненчик“ и завършва до ул. "Атанас Москов". Булевардът носи името на град Сливница, в близост до който се е състояла Сливнишката битка по време на Сръбско-българската война от 1885 г.

Според изворите, през ноември 1888 г. улица "Сливница“ се споменава като една от по-главните улици на града. От началото на ХХ век до днес по бул. "Сливница“ са запазени едва няколко сгради-архитектурни паметници, като Мъжката гимназия и бившият ресторант "Ешмедемето“ на ъгъла с бул. "Княз Борис I". Сред загубените е съборената сграда на военната болница, където през 1904 е функционирало и средно търговско училище, а по-късно – френското девическо училище "Сент Андре“.

На бул. "Сливница“ се намира е първия небостъргач в Източна България, според родните параметри – хотел "Черно море“ - една от най-емблематичните модернистични сгради в морската столица, чийто строеж започва през 60-те години на ХХ век и е открит през 1978 година. Архитект на сградата е Симеон Димитров. Със своите 72,2 метра тя е една от най-високите сгради във Варна и 30-ата по височина в България.

Вижте "Преди и сега“ от миналата седмица ТУК