Със спектакъл в Пловдив стартира националното турне на търновския куклен театър "Весел“. Веселин Василев, основател и директор на културната институция, уточнява за "Фокус“, че той лично е подбрал заглавията, с които той и останалите актьори ще се представят пред публиката в страната. Повод за артистичния гастрол е 25-ата годишнина от създаването на кукления театър в старата столица.

"Храбрият оловен войник“ вече зарадва зрителите в града под тепетата. Неделните представления на търновските кукленици в Пловдив за пореден път доказаха силата на добрия спектакъл, който шества у нас и по световните сцени в Испания, Австрия, Малайзия, Чехия, Словения, Румъния, Китай, Сърбия, Полша, Русия, Молдова, Тайланд, Мароко, Армения, Италия и Казахстан повече от 20 години. "Храбрият оловен войник“ е спектакъл откровение, който разкрива вечните истини за човешкия живот – за любовта и верността, за силата да отстояваш себе си, за доброто, което въпреки всичко съществува.

"Принцесата и граховото зърно“ е второто заглавие, включено в националното турне на "Весел“. Първата сцена за него е голямата зала на Държавен куклен театър – Русе. Там търновци ще гостуват още в началото на февруари. Любителите на кукленото изкуство от дунавския град ще се срещнат със спектакъла, спечелил на международни фестивали престижни театрални награди за актьорско майсторство за Елка Баланова и Веселин Василев, както и за най-добър спектакъл. 

"Русалка“ по "Легенда за Лорелай“ също е част от репертоара на театъра. През февруари пиесата ще гостува в Бургас, Търговище и Сливен. Легендата за Лорелай е история за разочарованието, за болката и за отмъщението. История за свободния дух и за погубената любов, и за неумиращата любов. Истини, които са неподвластни на времето и пространството. Спектакълът бе удостоен от Община Велико Търново с Награда "Култура“ за 2022 г.

Националното турне на театър "Весел“ ще продължи до края на 2023 година. Предстои да бъдат отбелязани 10 години от началото и на изключително успешния проект "Съботни спектакли за семейна публика“, реализиран с активната подкрепа на Община Велико Търново и с любезното съдействие на читалище "Искра“. Подготвя се е и поредното пето издание на Международния театрален фестивал "Лято, кукли и приятели“, за което има заявени участия на театри от няколко континента.