"Национална асоциация за развитие и подкрепа" проведе днес в гр. Пловдив кръгла маса по проект "Бъди в безопасност в интернет", финансиран от Министерство на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта за 2022 г.

Инспектор Емил Илиев от Главна дирекция за организираната престъпност – София, представи презентация на тема "Противодействие на киберпрестъпленията" и даде изключително полезни съвети на младите хора за превенция и защита в онлайн пространството. Бяха засегнати теми за опасностите от злоупотреби с лични данни и крадене на самоличност в интернет пространството, сексуални посегателства в социалните мрежи, компютърни измами и др.

"Всеки ден след хакерски атаки се блокират около 600 000 профила във Facebook", каза Илиев и допълни, че в момента най-благодатната среда за извършване на сексуални киберпрестъпления е "Тик Ток“, затова младите хора трябва много да внимават какво съдържание споделят в социалната мрежа, за да не станат жертва на киберпрестъпление.

Проектът ще бъде осъществен в периода август – октомври 2022 г. и ще включва провеждане на неформални обучения за разпознаване и справяне с различни форми на кибертормоз, онлайн злоупотреби, дезинформация и разпространение на фалшиви новини, провеждане на дискусии и кръгли маси, информационни кампании в училищата на територията на града, мащабно спортно събитие, както и други различни спортни прояви, коментира ръководителят на проекта.

Събитието приключи с презентация на Борис Михайлов – образователен съветник, който представи повече информация за обученията, включени в проекта. Общо 30 младежи ще бъдат разделени в 3 различни възрастови групи и ще се обучават по-детайлно на следните теми:

- "Инфо за моята дигитална личност“ – за 15 – 19-годишна възраст;

- "Дигитална психология“ – тема предназначена за младежи от 20 до 24-годишна възраст;

- "Противодействие на информационния натиск и дезинформацията“, която ще обхване младежи от 25 до 29 години.

В събитието се включиха над 30 младежи на възраст от 15 до 29-годишна възраст, като освен тях имаше и представители от училищата в града, както и други заинтересовани страни.

Проектът е на обща стойност 35 051 лв., от които 34 651 лв. са финансова подкрепа на Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта за 2022 г., Министерство на младежта и спорта и 400 лв. собствено финансиране. Целта на Проекта е превенцията на кибертормоза, злоупотребите в онлайн среда, дезинформацията и разпространението на фалшиви новини.