На извънредно заседание се събира днес Общинският съвет в Горна Оряховица. Сесията е свикана по настояване на съветници от различни групи. В дневния ред е включена само една точка, която касае транспортирането, съхранението и извозването на боклуци на специална площадка, която се намира край града, предаде кореспондент на "Фокус“. На заседанието местните парламентаристи ще обсъждат "предприетите действия, мерки и осъществения контрол от кмета на община Горна Оряховица във връзка с изнесената в публичното пространство информация относно транспортиране и съхраняване на огромно количество отпадъци, представляващи непосредствена опасност във висока степен за живота и здравето на гражданите  общината и за замърсяване на околната среда и води“.

Съветници от БСП, АБВ и Движение 21 настояват на днешната среща да присъстват и представители на РИОСВ – Велико Търново и фирмата собственик на въпросния отпадък.

"Фокус“ припомня, че през миналата седмица експерти от РИОСВ – Велико Търново и полицаи провериха сигнал за неправомерно изхвърлени 250 тона боклук край горнооряховското село Първомайци – в местността "Бабинец“. Нарушения не бяха констатирани.

"Посоченото място е регламентирана площадка за съхранение на отпадъци, за която има регистрационен документ, издаден по Закона за управление на отпадъците от РИОСВ – Велико Търново на "Мегапорт“ ООД. На площадката са разрешени дейности по съхранение на пластмасови отпадъци и пластмасови опаковки. Разрешеното за съхранение количество е до 7500 тона“, уточняват от РИОСВ – Велико Търново.

Днешната извънредна сесия на ОбС – Горна Оряховица ще започне в 17:30 часа.