Богата програма ще има за Нощта на музеите в Регионален исторически музей "Стою Шишков“ – Смолян, предаде репортер на "Фокус“. От 18:00 ще бъде открита изложбата "Християнски ценности“ – икони, гравюри, накити и предмети от бита на християните. Тя е собственост на Петър Пиронков, основател на Дом на изкуствата – Устово, изнесени извън страната ни християнски богатства, върнати в България. Колекцията е събирана повече от 20 години и обхваща икони, гравюри, накити и предмети от бита на християните, собственост на Петър Пиронков. За него колекционерството е фамилна традиция. В голямата си част ценностите са купувани от международни аукциони във Франция, Италия, ЮАР и др. Така, изнесени извън страната ни християнски богатства, са върнати в България.

Иконите са български – от старите предели на България, от Атон, от Беломорска Тракия и Македония. Датират от ХVІ век, най-старите, до края на ХІХ век. Колекцията съдържа творби на Търновската, Тревненската, Самоковската иконописни школи и от тази на Беломорска Тракия. Някои са в автентичния си вид (повече от половината), други са реставрирани.

Панагиите (медальони, които йерарсите носят) са от ХІХ век. Повечето са от Йерусалим, а няколко са от България. Уникалното е, че са изработени от седеф (някои от една единствена мидена черупка) и от големи майстори. Те са в максималните за световната практика размери, най-голямата е с диаметър 18 см. Изобразените на панагиите сюжети са: Рождество Христово, Благовещение, Вход Господен в Йерусалим, Тайната вечеря, Разпятие Христово, Възкресение Христово, Вси апостоли и др.

Гравюрите и щампите са възрожденски, от самоковски и рилски майстори. Някои са от Атонски манастири, печатани във Венеция. Повечето са публикувани в каталога "Възрожденски щампи и гравюри“ на проф. Ефтим Томов (най-пълното научно изследване и представяне на българската графика в нейното развитие), което показва тяхната представителност за този вид българско възрожденско християнско изкуство. Две от гравюрите са отпечатани върху плат. Били лична собственост на първия фотограф (направил снимките на Левски, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Ангел Кънчев, Ильо войвода и др.) и един от най-изтъкнатите български гравьори Анастас Карастоянов, като "Антемис“ е висяла над леглото му (затова е непозната за публиката) и в настоящата изложба се показва за първи път.

Престижната културна институция е подготвила интересни събития за своята публика на 13 май. Концерти на Фолклорна група "Звъника“, на Валентин Генчев – саксофон, на Вокална група "Приятели“. Смях и фокуси с Ненчо Илчев

Музейното кино ще представи филма "Борис І. Покръстването“.

РИМ "Стою Шишков“ кани смолянчани и гостите на града на "Нощ в музея“ на 13 май от 18.00 до 23.00 часа, вход свободен.