На финала е изграждането на компостиращата инсталация, за която Община Стамболийски спечели проект съвместно с Община Съединение. Съоръжението е на територията на село Неделево в местността Шойкова могила. Стойността му е 5 453 556,08 лева, информира репортер на Агенция "Фокус".

Община Стамболийски има 63%, а община Съединение 37% от инсталацията, защото Стамболийски е по-голяма община и генерира повече отпадъци.

Самоучастието ѝ в проекта е 293 623,27 лева, като за жителите й ще бъдат купени специализиран камион и 254 броя съдове за зелени и биоразградими отпадъци. От зеления отпадък ще се прави компост, който ще се ползва за алеи с цветя, ще се пакетира и продава.

"Основната цел да кандидатстваме с този проект е да намалим количеството на депониран отпадък от растителен и биоразградим произход на депото в Цалапица. С това се намаляват и разходите – такса битови отпадъци и отчисленията по чл.60 и чл.64 от Закона за управление на отпадъците. Тази инвестиция ще даде огромни резултати не след дълго време, защото депото в Цалапица е пред изчерпване. Когато се наложи да возим до Шишманци, разходите още повече ще се увеличат. Мислим не за днес, не за утре, а за години напред!“, коментира кметът на Стамболийски Георги Мараджиев.